Ekonomi
Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için emeklilik yolu: İsteğe bağlı sigorta
Türkiye’de emekli olmak için farklı yöntemler bulunuyor. Kimi vatandaşlar malulen emekli olurken kimi de yaş ve prim hesabını doldurarak emekli maaşına kavuşuyor. Ancak hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için emeklilik süreci daha zor olabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, hiç çalışmadan emekli olmak isteyenler için isteğe bağlı sigortanın bir yol olabileceğini belirtiyor. Erdursun, isteğe bağlı sigortanın Bağ-Kur statüsünde olduğunu, 18 yaşını doldurmuş ve Türkiye’de ikamet eden herkesin isteğe bağlı sigortalı olabileceğini söylüyor.
İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir?
İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücretin brüt tutarını %32’sidir. 31 Aralık 2023’e kadar aylık 4.292,50 TL’dir. İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, e-Devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesini” doldurarak bizzat veya posta yoluyla SGK’ya başvurabilirler.
İsteğe bağlı sigorta nasıl emekli olur?
İsteğe bağlı sigortalı olarak ödenen primler, Bağ-Kur primi olarak değerlendirilir. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalı olarak 9000 gün prim ödeyenler 4A (SSK) kapsamında emekli olmaya hak kazanır. 9000 gün prim ödeyenler, 15 yıl sigortalılık süresi ve 55 yaş şartlarını da yerine getirdikleri takdirde emekli maaşına kavuşur.
İsteğe bağlı sigortanın avantajları nelerdir?
İsteğe bağlı sigortanın en önemli avantajı, hiçbir sosyal güvencesi olmayanların emeklilik için bir yol sunmasıdır. Ayrıca, isteğe bağlı sigortalılar, 18 yaşından itibaren prim ödeyerek emeklilik yaşını öne çekebilirler.
İsteğe bağlı sigortanın dezavantajları nelerdir?
İsteğe bağlı sigortanın en önemli dezavantajı, ödenen primlerin düşük olmasıdır. Bu nedenle, isteğe bağlı sigortalılar, emekli maaşında düşük bir tutara sahip olabilirler.
Sonuç olarak, hiç çalışmadan emekli olmak isteyenler için isteğe bağlı sigorta bir seçenek olabilir. Ancak, isteğe bağlı sigortanın avantajlarını ve dezavantajlarını iyice değerlendirdikten sonra karar vermek gerekir.