EYT
Hem patron hem EYT’liler tedirgin! EYT için yeni çalışma
EYT’lilere ilişkin yasa teklifi tedirginlikle bekleniyor. Patronlar tazminatın yaratacağı finansman ihtiyacından, aynı işyerinde çalışmaya devam edecek emekli EYT’li ise düşük ücret dayatmasından endişeli.
Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin hazırlanan yasa teklifinin aralık ayının sonuna doğru Meclis’e sunulması ve yıl bitmeden Plan Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul’da hızla görüşülerek yasalaştırılması öngörülüyor. Ancak düzenlemeye dair hem işverenlerin hem de EYT’lilerin birçok soru işareti bulunuyor.
İşveren kesiminin en büyük sorunu birikmiş kıdem tazminatının yaratacağı finansman ihtiyacı olarak görülüyor. HaberTürk’te yer alan haberde yaklaşık 100 bin işçinin verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre 49 yaş ve üzerindeki çalışanların ortalama kıdem tazminatı maliyeti 330 bin lira civarında. EYT’lilerin ortalama yaşı da bu seviyelerde. Normal yıllarda senede 400 bin kişi emekli olurken EYT uygulamasının ilk yılında buna ilaveten 1,6 milyon kişinin daha emekli olacağı tahmin ediliyor. İşletmelerin kıdem tazminatı için 500 milyar lira ek finansman ihtiyacı ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Her yıl emekli olanlarla birlikte gelecek yıl ödenmesi gereken kıdem tazminatının 600 milyar lirayı aşacağı iddiaları da dile getiriliyor. Bloomberg HT yayınlarına katılan işveren temsilcilerine göre iş hayatında EYT’lilerin ağırlığı yüzde 25-30 arasında bulunurken bu işgücünün iş hayatından çekilmesi yetişmiş çalışan kaybı anlamına da geleceği için riskler barındırıyor. İlk yıl emekli olması beklenen çalışanların sayısı, toplam çalışanların yüzde 6’sını oluşturuyor. Ancak yasanın çıkmasıyla birlikte emekli olup çalışmaya devam edecek olan çalışanların ağrılığı da fazla. İşverenler bu durumu kendi lehine çevirmeye meyilli. Aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyen EYT’liyi daha düşük ücretle çalıştırmak için işletmelerde harekete çekildiği de gelen bilgiler arasında.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, emekli olup çalışmaya devam edecek çalışanlar için sosyal güvenlik destek primleri nedeniyle işverene teşvik ve kolaylık sağlanmasının önemli olduğunu bildirmişti. Kıdem tazminatı ödemesinin taksitlendirilerek yapılması, işletmelere faizsiz veya düşük faizli kredi sağlanması da talepler arasında yer alıyor. Talepleri alan Çalışma Bakanlığı’nın alternatif formüller üzerinde çalıştığı bildirildi.