Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçaklarını önlemek için denetimlerini yapay zeka ile yapıyor
Şubat ayında 11 ilde meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında, depremin yol açtığı tahribatın ekonomik büyüklüğünün 104 milyar dolar olduğunu vurgulayan Şimşek, bu durumun depremin etkilerinin hafifletilmesi, hasar gören bölgelerin yeniden inşası ve artan finansman ihtiyacının karşılanması için ek gelirlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Şimşek, “Bu ölçekteki bir felaketin mali sonuçlarını dengelemek amacıyla gelir tedbirleri alarak öncelikle ek bütçe hazırladık ve parlamentodan onay aldık. Ancak sadece bütçe oluşturmak ve gelir tedbirleri almak yeterli değil. Vergi kaybı ve kaçağıyla etkin bir mücadele de gereklidir. Biz de bu bağlamda kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin denetimini artırdık. Aynı zamanda tahsilat süreçlerini hızlandırdık. Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltan ve vergi uyumunu artıran önemli çalışmalar yürüterek kayıt altına alınmış ekonominin büyümesini teşvik etmeye ve haksız rekabeti önlemeye odaklandı,” şeklinde açıklamada bulundu.
Elektronik hizmetlerin sürekli olarak geliştirildiğini ve mükelleflere sunulan kaliteli hizmetin vergi uyumunu artırdığını vurgulayan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede elektronik hizmetlerin önemini vurguladı.
Şimşek, risk analizi ve denetim faaliyetlerinde yapay zeka ve diğer dijital teknolojilerin kullanıldığını belirterek, “Bu yıl kiralık konutlar, eğlence mekanları ve restoranlarda yoğun denetimler gerçekleştiriyoruz. Özellikle KDV oranlarıyla ilgili hatalı uygulamalara karşı yakından gözlem yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat değişikliklerini takip ediyor ve çeşitli sektörlerle ilgili detaylı analizler gerçekleştiriyoruz. Ülke genelinde hazırlanan denetim planlarını sahada da uyguluyoruz,” diye ifade etti.
Son zamanlarda konut, turistik villalar ve günlük kiralamalardaki artışın ve beyan edilmeyen kazançların da denetim altına alındığını söyleyen Şimşek, yaptıkları analizler sonucunda kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye bilgilendirici ve yönlendirici SMS gönderdiklerini belirtti.
Şimşek ayrıca, mal teslimi ve hizmet ifası durumlarında yanlış uygulanan KDV oranlarına dikkat çekerek, bu durumun haksız rekabete ve vergi kaybına yol açtığını ifade etti. “Cafe ve restoranlar gibi hizmet sektörü ile perakende işletmelerine yönelik denetimlerimizi artırdık. KDV oranlarını yanlış uygulayan işletmeleri tespit ediyor ve cezai işlemler uyguluyoruz. Hatalı KDV oranı uygulaması tespit edilen 8 bin 531 mükellefi denetledik, 550 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik ve 87 milyon lira ceza kestik,” dedi.
Elektronik ticaretteki artışa da değinen Şimşek, Gelir İdaresi’nin banka, PTT ve kargo verilerinden yola çıkarak analizler yaptığını belirtti.
Yıllık beyanlar ile KDV beyanlarının karşılaştırılması sonucunda uyumsuzluk tespit edilen mükelleflere yönelik inceleme başlattıklarını ifade eden Şimşek, e-ticaret kapsamında 2021-2022-2023 yıllarında mal ve hizmet satışı yapan 48 bin mükellefin hesaplarının analiz edildiğini ve uyumsuzluk kontrollerinin başlatıldığını belirtti.
Kira geliri dışında gelir elde eden ancak beyanname vermeyen mükelleflere yönelik çalışmaların da sürdüğünü aktaran Şimşek, mükellefleri öncelikle bilgilendirdiklerini, ancak beyannamenin verilmemesi durumunda gerekli işlemleri yaptıklarını bildirdi.
Şimşek, gelecek yıl beyan edilecek gelirlere yönelik bilgilendirme çalışmalarını da yürüttüklerini ve 2023 yılında taşınmazlarını satan ve bu satıştan elde ettikleri geliri beyan etmeleri gerekenleri SMS ile bilgilendirdiklerini belirtti.