Türkiye
Hakan Kara Merkez Bankası’nın Planını Deşifre Etti: Büyük Oynaklık Kapıda!
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık uygulamasındaki değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalara yer verdi..
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin yapılan değişiklikler, ekonomide yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, bu hamlenin perde arkasını açığa çıkararak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişiklikler yaptı. Bu hamlenin etkilerini değerlendiren eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, bu düzenlemelerin piyasalar üzerindeki olası sonuçlarını detaylandırdı.
“Net Parasal Sıkılaşma Geliyor!”
Prof. Dr. Ali Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin mevduat faizlerini artıracağını, ancak bu adımların sorunun kökenini çözmekten uzak olduğunu belirtti. Kara, “KKM’den çıkan para ve risk iştahındaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca TCMB, mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Bu, net parasal sıkılaşma anlamına gelir” diyerek dikkatleri üzerine çekti.
TL Mevduatlarında Yeni Dönem: Faizler Yükseliyor, Maliyetler Düşüyor
Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleriyle birlikte, TL mevduat oranını artırmayı başaran bankaların zorunlu karşılık maliyetleri düşerken, mevduat faizlerinde artış bekleniyor. Kara, “Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek. Öte yandan TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyeti düşeceğinden aracılık maliyetleri düşecek” dedi.
Merkez Bankası’ndan Yeni Düzenlemeler: KKM ve TL Mevduatlar İçin Kritik Adımlar
TCMB, zorunlu karşılık uygulamasında yaptığı değişikliklerle parasal aktarım mekanizmasını desteklemeyi hedefliyor. Bu kapsamda yapılan bazı düzenlemeler şunlar:
- Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana çıkarıldı.
- Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı aşan bankalar için ise aylık artış hedefi kaldırıldı ve bu bankaların yüzde 60’ın üzerinde kalmaları şartı getirildi.
- Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının TL’ye geçişi ve yenilenmesine ilişkin hesaplamalara tüzel kişi KKM’leri de dahil edildi.
- TL mevduatlar için zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi.
- TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırıldı.