Emeklilik
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Sorun emekli maaşı değil, emeklilik sistemi!
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Sorun emekli maaşı değil, emeklilik sistemi!
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Emeklilik Sistemi Asıl Sorun, Emekli Maaşları Değil!
Emeklilik Sistemindeki Dengesizlik ve Çözüm Önerileri
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, emeklilik sistemindeki temel sorunların emekli maaşları değil, sistemin genel yapısı ve kayıt dışı istihdam olduğunu belirtti. Arslan, 2020’de 2,37 olan aktif-pasif dengenin, 2023’te 1,82’ye düştüğünü vurgulayarak, bu durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti.
Kayıt Dışı İstihdam ve Prim Tahsilatları
Arslan, sosyal güvenlik sisteminin dengesini bozan en büyük faktörlerin kayıt dışı istihdam ve prim tahsilatındaki eksiklikler olduğunu açıkladı. Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 30 seviyelerinde olduğunu ve bu durumun sosyal güvenlik gelirlerini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Prim alacaklarının 600 milyar TL’ye ulaştığını ve bu alacakların tahsil edilmesi durumunda emekli maaşlarının yüzde 50 oranında artırılabileceğini söyledi.
Emeklilik Sisteminde Reform Gerekliliği
Emeklilik sisteminde köklü bir reform yapılması gerektiğine değinen Arslan, “Sistemde kalmaya devam eden çalışanların daha fazla maaş alması gerektiği, ancak bu durumun henüz uygulamaya geçirilmediğini” ifade etti. Kasım ve Aralık aylarında yapılabilecek olası düzenlemelerden umutlu olduklarını belirtti.
EYT ve Sosyal Güvenlik Üzerindeki Etkisi
EYT uygulamasının sosyal güvenlik sistemine yeni yükler getirdiği eleştirilerine de yanıt veren Arslan, bu eleştirilerin büyük oranda haksız olduğunu vurguladı. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde bile aktüeryal dengenin 1,93 seviyelerinde olduğunu ve dört çalışanın bir emekliyi finanse ettiği ideal sistemin gerçekte hiçbir demokratik ülkede yakalanamadığını belirtti.
Sosyal Güvenlik Sistemi İçin Öneriler
Arslan’ın konuşmasından sonra, İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan, ‘Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı raporun sunumunu yaptı. Orhan, kısa vadede 2024 sonrası aylık kayıpların önlenmesi ve emekli aylığı hesaplama sisteminin revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Orta vadede Sosyal Politika Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması ve uzun vadede Sosyal Güvenlik Şurası zemininde köklü reformların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ