Sosyal medyada bizi takip edin

Dünya

Güneş Sistemi’nde keşif: Oort Bulutu’nda spiral yapı bulundu

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ABDdeki Southwest Araştırma Enstitüsü’nden gök bilimci David Nesvorny liderliğindeki ekip tarafından yürütülen çalışmada, NASA’nın Pleiades Süper Bilgisayarı kullanılarak Güneş Sistemi’nin 4,6 milyar yıllık evrimi simüle edildi. Bilim insanları, Oort Bulutunda şimdiye kadar bilinmeyen bir spiral yapı keşfetti. Yeni bir bilgisayar simülasyonu, Samanyolu’nun kütle çekim etkisiyle Oort Bulutu’nun iç kısmında dev bir spiral oluştuğunu gösterdi.

Oort Bulutu, Güneş Sistemi’nin en uzak bölgesi olarak biliniyor ve Güneş’ten 100 bin astronomik birim (AU) uzaklığa kadar uzanan buzlu kayaçlardan oluşuyor. Bilim insanları, uzun yıllardır Oort Bulutu’nun dış kısmının küresel bir yapı, iç kısmının ise halka şeklinde olduğunu düşünüyorlardı. Fakat yapılan yeni simülasyonlar, bu iç yapının aslında spiral şeklinde olduğunu ortaya koydu.

Çalışmaya göre, Samanyolu’nun kütle çekim kuvvetleri, Oort Bulutu’nun iç kısmında 15 bin AU çapında bir spiral yapı oluşturuyor. Bu yapı, Güneş Sistemi’nin erken dönemlerinde ortaya çıkmış ve günümüze kadar varlığını korumuş durumda. Bilim insanları, bu yeni keşfin Oort Bulutu’nun oluşumu ve evrimi hakkında önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor.

Bu keşif, Güneş Sistemi’nin oluşum sürecine dair bilinmeyenleri çözmek adına atılmış büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Güneş Sistemi'nde keşif: Oort Bulutu'nda spiral yapı bulundu. Fotoğraf: ABD, (DHA)

  • Güneş Sistemi'nde keşif: Oort Bulutu'nda spiral yapı bulundu. Fotoğraf: ABD, (DHA)

  • Güneş Sistemi'nde keşif: Oort Bulutu'nda spiral yapı bulundu. Fotoğraf: ABD, (DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir