Türkiye
GSS PRİM BORCU SORGULAMA & ÖDEME | Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nedir, neden olur? GSS sorgulama ekranı
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olup olmadığı çalışanlar ve çalışamayan vatandaşlar tarafından sıklıkla sorgulanıyor. 1 Ocak 2012 yılından itibaren prim ödeme zorunluluğu gündeme gelmişti. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu nedir, nasıl ödenir?
GSS Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme
GSS Prim Borcu Nedir, Neden Oluşur?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu, hem çalışanlar hem de çalışmayan vatandaşlar tarafından sıkça sorgulanan bir konudur. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’de prim ödeme zorunluluğu getirildi. Peki, GSS prim borcu nedir ve nasıl ödenir?
Genel Sağlık Sigortası, sigortalı olmayan ve herhangi bir gelir kaynağı olmayan bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Ancak, bu hizmetlerden yararlanmak için belirli bir prim ödeme zorunluluğu bulunuyor. Bu primlerin düzenli olarak ödenmemesi durumunda ise GSS prim borcu ortaya çıkmaktadır.
SGK’dan GSS Açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, herhangi bir geliri veya sosyal güvencesi olmayan vatandaşların gelir testi yaptırmaları gerektiğini hatırlattı. Gelir testi başvurusu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yapılabiliyor.
SGK’nın yaptığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
- Aile içi kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alınabiliyor.
- Aile içi kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde ise aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanılabiliyor.
Ayrıca lise mezunları, mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, üniversite mezunları ise aynı şartla 25 yaşına kadar GSS kapsamında sağlık hizmeti alabiliyor.
GSS Prim Borcu Nasıl Oluşur?
GSS prim borçlanması, tescil tarihinden itibaren SGK tarafından belirlenir ve ödeme zorunluluğu başlar. Sigortalı çalışanların primlerini işverenler öderken, çalışmayanlar kendi primlerini ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle, çalışmayan kişilerde GSS prim borcu doğabilir.
Gelir testi yapılmadığı durumlarda, her ay asgari ücretin %3’ü kadar prim borcu çıkar. Bu borcun zamanında ödenmemesi durumunda ise SGK, haciz veya icra işlemi başlatabilir. Ayrıca borcun yalnızca bir kısmının ödenmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını sağlamaz.
GSS Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
GSS borç sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. “GSS Sorgulama” ekranına T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak borç durumu görüntülenebilir.
GSS Prim Borcu Ödemesi
GSS prim borcu ödemesi ise e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, anlaşmalı bankalar aracılığıyla da gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede vatandaşlar, borçlarını hızlı ve güvenli bir şekilde ödeyebilirler.
GSS PRİM BORCU SORGULAMA EKRANI