Emeklilik
GSS PRİM BORCU SORGULAMA & ÖDEME | Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nedir, neden olur? GSS sorgulama ekranı
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olup olmadığı çalışanlar ve çalışamayan vatandaşlar tarafından sıklıkla sorgulanıyor. 1 Ocak 2012 yılından itibaren prim ödeme zorunluluğu gündeme gelmişti. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu nedir, nasıl ödenir?
GSS Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir, Neden Olur? GSS Sorgulama Ekranı
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları, çalışan veya çalışmayan birçok vatandaş tarafından sıkça sorgulanmaktadır. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte, GSS primlerinin ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Peki, GSS prim borcu nedir ve nasıl ödenir? Detaylar haberimizde…
GSS Prim Borcu Nedir?
GSS prim borçları, kişinin Genel Sağlık Sigortası kaydının yapıldığı andan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tahakkuk ettirilen ödemelerdir. Sigortalı çalışanların primleri işveren tarafından ödenirken, çalışmayan bireyler kendi primlerini ödemek zorundadır. Bu nedenle, çalışmayan kişilerde her ay sigorta borcu oluşma durumu meydana gelebilir.
GSS Prim Borcu Neden Oluşur?
Gelir testi yaptırılmayan vatandaşlar, her ay asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim borcuyla karşı karşıya kalabilir. SGK, bu borçları tahsil etmek için haciz veya icra işlemleri başlatabilmektedir. Ayrıca, borcun yalnızca bir kısmı ödendiğinde sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaz. Gelir testi başvuruları ise ikamet edilen il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır.
SGK’dan GSS Açıklaması
SGK, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, geliri olmayan veya sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin gelir testi yaptırmaları gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden düşükse, ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz. Ancak, bu tutarın üzerinde bir gelir varsa, aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.” denildi.
Ayrıca lise mezunları, mezuniyetlerinden itibaren 2 yıl geçmemek kaydıyla 20 yaşına kadar; üniversite mezunları ise 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
GSS Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
GSS prim borçlarını sorgulamak için vatandaşlar, E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” hizmetine T.C. kimlik numaraları ve E-Devlet şifreleri ile giriş yapabilirler.
GSS Borcu Nasıl Ödenir?
GSS prim borçları, yine E-Devlet üzerinden veya SGK ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla kolayca ödenebilir.
GSS PRİM BORCU SORGULAMA EKRANI
Bu adımları takip ederek hem borçlarınızı öğrenebilir hem de ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.