Sosyal medyada bizi takip edin

EÄŸitim

Görme engelli Åževval ve ÇaÄŸla’nın üniversite hayali gerçek oldu

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ANKARA Müzik ve Güzel Sanatlar Ãœniversitesi’nde, müziÄŸe yetenekli özel gereksinimli bireyler için kurulan ‘Bizim Orkestra’da eÄŸitim alan görme engelli Åževval Koç (18) ve ÇaÄŸla Kıcır (18) üniversitenin yetenek sınavını kazanarak, okulun öğrencisi oldu.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ãœniversitesi’ndeki Sürekli EÄŸitim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi bünyesinde geçen yıl müziÄŸe yetenekli özel gereksinimli gençleri desteklemek amacıyla ‘Bizim Orkestra’ isimli bir müzik topluluÄŸu kuruldu. Görme engelli ÇaÄŸla Kıcır ve üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Kurtaslan tarafından bir konserde fark edilen görme engelli Åževval Koç da orkestraya dahil edildi. 8 otizmli gençle birlikte müzik çalışmalarını sürdüren Kıcır ve Koç, daha sonra üniversitenin yetenek sınavını kazanarak, okulun öğrencisi olmaya hak kazandı.

‘HAYALÄ°M OPERA SANATÇISI OLMAK’

Ãœniversitenin Ses EÄŸitimi bölümünü kazanan ÇaÄŸla Kıcır, doÄŸduÄŸundan beri müzikle uÄŸraÅŸtığını belirterek, “Çok az görmem var. Annemler dört buçuk aylıkken göz takibi yapamadığımı fark etmiÅŸler. Sonrasında eÄŸitimim için Ä°skenderun’dan Ankara’ya geldik. Özel eÄŸitimler ve müzik eÄŸitimleri aldım. Hocalarımız bana küçükken üniversite düzeyinde bir müzik kulağım olduÄŸunu söylediler. Sonrasında piyano çalmaya baÅŸladım. Hayalim opera sanatçısı olmak” dedi.

‘MÃœZÄ°K BÄ°ZÄ°M İÇİN DAHA DERÄ°N’

MüziÄŸin doÄŸasında bulunduÄŸunu söyleyen Kıcır, “Ben her ÅŸeyi müzik olarak duyuyorum. Yetenek sınavlarına piyano hocamla beraber çalıştık. Görme engelli gençler, eÄŸer kendilerini gerçekten yetenekli hissediyorlarsa ve çalışıyorlarsa bence yapabilirler. Bir kere görme engelli bireyler olarak biz sesleri çok daha kolay bir ÅŸekilde duyabiliyoruz. Çünkü ses bizim için her ÅŸey demek. Kulak, her ÅŸey demek; kulak bizim gözümüz, kalbimiz, elimiz, kolumuz demek. O yüzden müzik bizim için çok daha derin. Benim için bu sınava girmek çok güzeldi çünkü ben her sınavı bir konser gibi görüyorum. Sınavda sorulan her soru benim için bir performans, benim için çok önemli. Her sınav benim için ayrı bir deneyim. Keza bu diÄŸer özel gereksinimli arkadaÅŸlarımız için de öyle” diye konuÅŸtu.

‘ÖZEL YETENEKLÄ° ÇOCUKLARI KEÅžFETMEK Ä°STÄ°YORUM’

Okulun Müzik ÖğretmenliÄŸi bölümünü kazanan Koç ise küçük yaÅŸlardan beri müziÄŸe ilgisi olduÄŸunu belirterek, “Bizim Orkestra’da çok renkli çalışmalar gerçekleÅŸtirdik. Bu sene tekrar çalışmaya baÅŸladık. Benim müzik öğretmeni olmamdaki en temel sebep; benim gibi müziÄŸe yeteneÄŸi olan ama kendisi veya aileleri tarafından fark edilemeyen çocukların yeteneklerini keÅŸfetmek. Daha küçük yaÅŸlarda keÅŸfedilebilecek cevherler veya öğretmenleri tarafından fark edilememiÅŸ özel yetenekli çocuklar daha erken fark edilsinler istiyorum. Aynı zamanda akademisyen olmak istiyorum. Umarım bunu da baÅŸarabilirim. Bestelerimi de daha geniÅŸ kitlelere duyurmak istiyorum”  ifadelerini kullandı.

‘KONSERVATUVARLARDA ÖZEL ÖĞRENCÄ°LER İÇİN KONTENJAN AÇILSIN’

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ãœniversitesi Müzik EÄŸitimi bölümü öğretim görevlisi Rüveyda Sultan Ãœnver da Bizim Orkestra’nın özel gereksinimli ve özel yetenekli bireylerin müzik yapma becerilerini geliÅŸtirmek ve toplumda farkındalık oluÅŸturmak amacıyla kurulduÄŸunu belirtti. Ãœnver, müziÄŸe yetenekli olan özel gereksinimli gençlerde aile faktörünün çok önemli olduÄŸunu belirterek, “EÄŸer erken yaÅŸta fark edilirse nitelikli müzik eÄŸitimiyle çok daha ileri seviyeye gelebiliyorlar. Bu noktada ailelerin ve öğretmenlerin daha bilinçli olmalarını önerebilirim. Bize de özel gereksinimli bireylerle nasıl çalışılacağı konusunda eÄŸitimler verilebilir. Bazen hocaların tam olarak emin olamadıkları için bazı kaygılarla, tedirginliklerle bu öğrencileri kabul etmeme gibi durumları olabiliyor. Bence ülkemizde farkındalığın geliÅŸtirilmesi ve özellikle de müzik eÄŸitimcilerine bu konuda eÄŸitimler verilmesi, bilincin arttırılması çok önemli” dedi.

Müzik EÄŸitmenliÄŸi bölümünde özel gereksinimli bireyler için kontenjan bulunduÄŸunu söyleyen Ãœnver, konservatuvarlarda da böyle bir kontenjanın açılmasının yararlı olacağını vurgulayarak, “Fakat bunun açılması ve sonrasında da nitelikli eÄŸitim geliÅŸtirilebilmesi için burada çalışan akademisyenlere bu bilincin ve eÄŸitimin saÄŸlanması gerektiÄŸini düşünüyorum” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam