Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Görevi başında hayatını kaybeden orman elemanlarına şehitlik unvanı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

TARIM ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye baÅŸlanacak Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, ormanlarda görev başında hayatını kaybeden orman elemanlarıyla ilgili düzenlemenin de yer aldığını belirterek, “Elinde arazözün hortumu yangına dalıyor, hayatını kaybediyor. Sayıları çok deÄŸil ama insanları onore etmek, ailelerini bugün için onore etmek adına ÅŸehitlik ve gönüllüler ÅŸehit statüsüne alınması böylelikle saÄŸlanmış olacak” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci, Adana Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen ‘Ä°ÅŸ Dünyası Ä°stiÅŸare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Adana Valisi Süleyman Elban, Ticaret Odası BaÅŸkanı Yücel Bayram ve Ticaret Borsası BaÅŸkanı Åžahin Bilgiç ile iÅŸ insanları yer aldı. Yücel Bayram’ın açılış konuÅŸmasının ardından söz alan Bakan Vahit KiriÅŸci, gündeme ve yapılan kanuni düzenlemelere iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerde 43 günün geride kaldığını hatırlatan Bakan KiriÅŸci, 14 ve 15 Mart’ta Åžanlıurfa, Adıyaman ve kısmen de mart ayında etkili olan sel ve taÅŸkın felaketlerine deÄŸindi. Bakan KiriÅŸci, 16’sı Åžanlıurfa, 3’ü Adıyaman olmak üzere toplam 19 kiÅŸinin bu felaketlerde hayatını kaybettiÄŸini dile getirerek, 1’i Åžanlıurfa, 1’i de Adıyaman’da 2 kiÅŸinin kayıp olarak arandığını anlattı.

Gazi Meclis’in her dönem ve ÅŸartta olduÄŸu gibi çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Bakan KiriÅŸci, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bugün itibarıyla genel kurulda görüşülmeye baÅŸlanacağını kaydetti. Yapılması planlanan deÄŸiÅŸikliklerin ardından gerçekleÅŸecek kazanımları aktaran Bakan KiriÅŸci, “Bizim asgari ve azami üretim miktarlarımızı belirlememiz gerek. 1 yıl patates para ederken, 1 yıl üreten insanlara zarar vermesi veya mutsuz etmesi gibi hadiselerin hepsini yaÅŸadık. Dolayısıyla ürün fazlası ya da ürün eksikliÄŸi gibi bir sürecin yaÅŸanmaması için belirli çalışmaları yürütüyor olmamız lazım. Hiçbir çiftçimizin pazarlama sorunu yaÅŸamaması gerekiyor. Ãœretecek, neyi üretmesi gerektiÄŸini biz onlarla paylaÅŸacağız ve sonra pazarlamayla ilgili kaygısı olmayacak. Bizim bu düzenlemeyle muradımız, geldiÄŸimiz günden itibaren sıklıkla dile getirdiÄŸimiz gibi, ‘Sen üret, yeter’ diyoruz. Ãœretici sadece üretimle ilgilenecek, geri kalan kısımlarda bu konu bir ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ olacak” dedi.

‘SUYU MERKEZE ALMAK ZORUNDAYIZ’

Türkiye’nin 112 milyar metreküp olan su rezervinin 58 milyar metreküpünün kullanıldığını ve bu miktarın da yüzde 11’inin Adana’daki 2 nehirden saÄŸlandığını bildiren Bakan KiriÅŸci, “Tsunamiyi baÅŸka ülkeler için duyardık, tsunaminin bir kapalı deniz olmasına raÄŸmen Marmara Denizi’nde de yaÅŸanabilme ihtimalini konuÅŸur hale geldik ve biz artık üretimimizde suyu merkeze almak zorundayız. Yani suya göre tarımı planlamak zorundayız. Suyumuz yok ama suyu çok tüketen ürün üretmeye çalışıyoruz ve bunun onaylanabilir, sürdürülebilir bir yanı yok. Bunun belirli bölgelerde nasıl bir yer altı suyu kullanımı olduÄŸu için obruk oluÅŸumuna sebebiyet verdiÄŸini, derinliÄŸi 37,5, 38 metreyi bulmuÅŸ obrukları görüyoruz ve bu çerçevede de suya göre bir planlamanın kaçınılmaz olduÄŸunu belirteceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

‘EKÄ°LMEYEN BÄ°R KARIÅž TARIM ALANI KALMAYACAK’

Kişi başına düşen tarım alanlarının her geçen gün azaldığına değinen Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

“2002 yılından bu yana 4 dekardan 2,8 dekara gerilemiÅŸ durumdayız. 2050 veya 2053 projeksiyonu yaptığınızda da 1,7 dekarlara kadar ineceÄŸini gördüğümüzde, o halde toprağımızı, suyumuzu ve diÄŸer kaynaklarımızı en etkin kullanmamız gerekli. Bu kaynak optimizasyonu bizim faaliyetlerimizin verimliliÄŸini artıracak ve çiftçimizin verimliliÄŸini artıracak. Ekilmeyen bir karış tarım alanı kalmayacak. Bu teklif meclisimizde kabul edilir, onaylanırsa, 1 metrekare boÅŸ yerimiz kalmayacak. Çünkü burada mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını birbirinden ayıracağız. Mülkiyet hakkı anayasal bir hak ama kullanım hakkı, 2 yıl üst üste boÅŸ kalan bir tarım alanı varsa biz bunun kiralanmasını gündeme getireceÄŸiz. Bu çiftçiye kira bedeli ödeyeceÄŸiz. Kimin kiralaması gerektiÄŸine de önce oradaki yerleÅŸiklerden, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluÅŸlarından diye devam edeceÄŸiz, sonra dışarıdan gelenlere buranın kiralanması saÄŸlanacak. Kira bedeli de oradaki rayiç bedelin hiçbir zaman altında olmamış olacak. Bu, varislere ait bir tarım arazisi de olabilir. Davalı da olsalar bu para bloke edilecek, dava neticelendiÄŸinde tekrar hesaplarına bu paralar yatırılmış olacak. Bir de ÅŸu var. Hep bu bize sorulur. Tarlamızı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) de kaydettiremiyoruz veya hayvanlarımız var, kayıtlı gözükmüyor. Depremde de gördük. 5 tane hayvanı varsa 3 tanesi TÃœRKVET’e kayıtlı, 2’si kayıtsız. Bakanlık olarak gördüğümüzü, tespitlerimizi de esas alarak bu desteklemelerden üreticilerimizin neredeyse tamamının yararlanmasını saÄŸlayacağız. Bu da üreticilerimiz adına atacağımız bir adım olacak. Sadece bitkisel üretim için örneÄŸin ÇKS’yi esas almayacağız, bakanlığın tüm kayıtlarını dikkate alarak bu desteklemeleri gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM SAYESİNDE ÜRETİCİYLE ALICI BULUŞACAK

Devrim niteliğinde bir teklif hazırlandığına dikkat çeken Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

“Tüm meslek mensupları bilir, bizim ‘5488 sayılı Tarım Kanunu’muz var, bir de ‘5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’muz var. 5488 sayılı kanunun 13’üncü maddesinde bize bu imkan aslında veriliyor. SözleÅŸmeli üretim imkanı veriliyor. Bu sözleÅŸmeli üretim, bu zamana kadar arzuladığımız kıvamda ve dozda, tarafların hususunu gerçek anlamda gözetir bir formatta deÄŸildi. İçerik olarak böyle deÄŸildi. Burada bir tarafta üretici var, bir tarafta da üreticilerin ürettiklerini alanlar var. Bu tüccar olabilir, sanayici olabilir, üreticiye ürettirip alacak. Ãœretici bu alıcının kim olduÄŸunu, güvenilir olup olmadığını, alıcı da bu üreticinin gerçek üretici olup olmadığını, herhangi bir ÅŸekilde kendisini yarı yolda bırakıp bırakmayacağı konusunu kendi sistemimiz üzerinden kontrol ederek tarafların hukukları korunmuÅŸ olacak. Herkes baÅŸlangıçta güzel bir nikaha ÅŸahitlik etmiÅŸ olacaklar, taraflar olarak imzayı atacaklar. Bir ayrılık söz konusu olduÄŸunda, vazgeçme hali veya sözleÅŸmeyi sonlandırma arzuları gündeme geldiÄŸinde tarafların bunu karşılığı olan sorumluluklarını ve yükümlülüklerini de yerine getireceklerini bilmelerini saÄŸlıyor. Dahası bunları yapsak bile burada tarım sigortası zorunlu hale getiriliyor. Ä°htiyari olmaktan çıkarılıyor ve burada TARSÄ°M tarım sigortası zorunlu olarak uygulanacak. Yani bu sözleÅŸmenin eki olarak, gereÄŸi olarak, bu da bir ÅŸekilde saÄŸlanmış olacak. Åžimdi, tüccar istediÄŸi kalitede, istediÄŸi miktarda ürünü üreticiye ürettiriyor olacak. Ãœretici de alıcısı konusunda bir kaygı taşımaksızın, ‘Benim bu ürettiÄŸim ürünün zaten alıcısı burada’ diyecek ve böylelikle de hem pazarlama sorunu olmayacağı gibi piyasada da bir istikrarsızlık asla yaÅŸanmamış olacak. Bu da çok önemli.”

KENEVÄ°R ÃœRETÄ°MÄ°NDE DÃœNYA ÃœLKELERÄ°YLE REKABET

Uzman ara bulucu, basit yargılama usulü, küçük üreticilerin hukuki masrafları konusunda düzenlemeler de yapılacağını aktaran Bakan KiriÅŸci, kenevir konusunda da düzenlemeler yapılacağını belirterek, “Burada gündeme getirmek belki baÅŸka ÅŸeyleri de beraberinde getirebilir ama dünyada ABD, Kanada gibi ülkeler artık keneviri özellikle ilaç etkin maddesi olarak üretmeye baÅŸladılar. Bizim  bu konuda da geri kalmamamız için, zamanında adım atabilmemiz için kenevirle ilgili de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) önderliÄŸinde bu çalışma da saÄŸlanmış olacak” dedi.

ORMAN KÖYLÜSÜNE PRİM DESTEĞİ, İNDİRİMLİ KERESTE

Orman köylülerine yönelik çalışmalar da yapıldığını anlatan Bakan Kirişci, şunları söyledi:

“Orman köylülerinin gelir seviyelerini artıracağız. Orman köylülerimize ormandan elde edilen gelirlerden pay vereceÄŸiz. Orman köylülerimizin sosyal güvenlik primlerinin bir kısmını, bizim tarafımızdan, bakanlıkça karşılanmasını saÄŸlayacağız. Gerek yakacak için odun ihtiyacını, gerekse kendi konutunun yapımı için kullanacağı kereste ihtiyacını yüzde 70 indirimli olarak alacak. Ormanla ilgili mülkiyet konusunda vatandaşın epeyce bir dosyası vardır. Ä°nÅŸallah çözüme kavuÅŸturucu birtakım yenilikler söz konusu olacak. Mesela dijitalleÅŸme diyoruz. Ormancılıkla ilgili dijitalleÅŸmenin de yaygınlaÅŸmasını istiyoruz. AÄŸaçlarda elektronik damga var. Elektronik damgaları, kereste nereden çıktı, nereye gidiyor bu da takip edilebilir hale gelmiÅŸ olacak. Son olarak da ormanda hayatını kaybeden orman elemanlarımız var. Elinde arazöz, arazözün hortumu yangına dalıyor, hayatını kaybediyor. Sayıları çok deÄŸil ama insanları onore etmek, ailelerini bugün için onore etmek adına orada da bunlara ÅŸehitlik ve gönüllüler şehit statüsüne alınması böylelikle saÄŸlanmış olacak.” 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam