Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Gıda ürünlerine yeni zam kapıda!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Gıda ürünlerine yeni zam kapıda!
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatlarındaki yeni zamlara dikkat çekerek çiftçinin ana girdilerinden olan mazotta bir yıllık zammın bir ayda gerçekleştiğini açıkladı. Bayraktar, bu durumun mazota verilen desteklerin tümden erimesine yol açacağını ve nakliye fiyatlarının da artmasıyla birlikte gıda fiyatlarının katlanacağını belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını ve bu değişimlerin nedenlerini değerlendirdi. Elmada yüzde 390,7, kuru üzümde yüzde 268,6, havuçta yüzde 219,7, maydanozda yüzde 198,5, marulda yüzde 192,1 ve kuru incirde yüzde 185,4 oranında fiyat artışı görüldüğünü açıkladı. Bu fiyat artışlarının, üretici ile market arasında büyük farklara neden olduğunu ifade etti.

Market ürünlerinde de fiyat artışlarına dikkat çeken Bayraktar, sivri biberde yüzde 56,9, maydanozda yüzde 28,1, marulda yüzde 23,9, karpuzda yüzde 21,3, yeşil fasulyede yüzde 18,6 ve yumurtada yüzde 16,7 oranında fiyat artışı olduğunu belirtti. Yeşil mercimekte ise yüzde 16,8 oranında fiyat düşüşü yaşandığını sözlerine ekledi.

Ani iklim değişiklikleri, aşırı sıcaklar ve yağışlardaki değişimlerin fiyat değişimlerinin nedenleri olduğunu vurgulayan Bayraktar, aynı zamanda sıcaklıkların artmasıyla birlikte ürün arzının arttığını ve bu durumun fiyatların düşmesine yol açtığını belirtti.

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın talep artışı ve yağışlardaki düzensizlikten kaynaklandığını ifade eden Bayraktar, zeytinyağı üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Gübre fiyatlarındaki artışa da değinen Bayraktar, üreticilerin endişe duyduğu gübre fiyatlarındaki artışın üretimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi ve makul fiyatlarda girdi temininin önemine dikkat çekti.

Bayraktar, bitkisel ve hayvansal üretimdeki maliyet sorununun çözülmeden gıda ürünlerindeki enflasyonun düzeltilmesinin mümkün olmadığını ve bu nedenle üretici maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankasının raporuna göre gıda fiyatlarındaki artışın süreceğini ve ürün arzının önemli bir etken olduğunu belirtti. Gıda ürünlerine olan talebin karşılanıp piyasanın istikrar bulmasının arz sorununun çözümüne bağlı olduğunu söyledi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam