Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Gıda Etiketlerinde Büyük Değişiklik! Tüketiciyi Yanıltan İfadeler Yasaklandı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 27 Kasım’da yayımladığı yönetmelikle gıda etiketlerinde önemli değişikliklere imza attı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 27 Kasım’da yayımladığı yönetmelikle gıda etiketlerinde önemli değişikliklere imza attı.

Yeni düzenleme kapsamında süt ve süt ürünlerinde “köy”, “ev”, “geleneksel”, “çiftlik”, “%100” gibi tüketiciyi yanıltabilecek ifadelerin kullanımı yasaklandı. Bu adımla etiketlerin daha güvenilir, şeffaf ve anlaşılır hale getirilmesi hedefleniyor.

TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler

Yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunan Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, düzenlemenin temel amacının tüketicilerin yanıltılmasını engellemek ve ürünlerin ilk bakışta doğru anlaşılmasını sağlamak olduğunu belirtti. Altuntaş, yeni hükümlere uygun olmayan ürünlerin 31 Aralık 2026’dan sonra piyasada bulundurulamayacağını vurguladı.

Tüketici Daha Bilinçli Seçim Yapacak
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kılavuz, tüketicilerin etiketleri daha kolay okuyabilmesi ve doğru bilgilere ulaşabilmesi için önemli adımlar içeriyor. Altuntaş, “Tüketiciler artık ürün ışınlanmışsa bunu etiket üzerinden kolayca anlayabilecek, ikame bileşenler ürün adında net bir şekilde belirtilecek. Örneğin, soya ile üretilmiş bir mantı ‘soyalı mantı’ olarak sunulacak” dedi.

Görseller ve İsimlendirme Değişiyor
Yeni düzenlemeyle birlikte yanıltıcı görsel ve ifadelerin kullanımına da son veriliyor. Örneğin, tamamen aromalı bir üründe gerçek bir ürün görseli kullanılamayacak. Ayrıca, soya, badem, yulaf gibi bitkisel kaynaklardan üretilen içeceklerde “süt” ifadesi yasaklanarak yerine “içecek” ibaresi kullanılacak.

Sıkı Denetimler ve Caydırıcı Yaptırımlar
Altuntaş, düzenlemenin sıkı denetimlerle desteklenmesi ve kurallara uymayanlar için caydırıcı yaptırımların uygulanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, geçiş sürecinde firmaların mevcut ambalajlarını israf etmemesi için belirli bir süre tanındığını ifade etti.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam