Türkiye
Genel Af Çıktı Mı? Mahkumlara Af Ne Zaman Çıkacak! Açıklama Geldi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayladığı 7. Yargı Paketi, toplumu ve hukuk çevrelerini yakından ilgilendiren bir konu haline geldi. “2023’te genel af gelecek mi?” ve “Mahkumlara ne zaman af çıkacak?” gibi sorular, gündemin merkezinde yer alıyor. İşte, 7. Yargı Paketi’nin içeriği ve genel af konusundaki son gelişmeler hakkında güncel bilgiler…
Yargı Paketi’nde Neler Var?
1- Ev Ziyaretlerindeki Haciz İşlemleri: Artık evlerde haciz işlemi yapılabilmesi için hakim kararı gerekiyor. Eşyaların haczedilmesine yeni korumalar getiriliyor ve genel olarak ev eşyaları haczedilemez hale geliyor. Borcun miktarına orantılı haciz uygulaması benimseniyor.
2- Bağımlılık Tedavisi için Özel Cezaevleri: Bağımlılık yapan maddelerin ticaretine yönelik suç cezaları artırılıyor ve bağımlılıkla mücadele için özel ceza infaz kurumları planlanıyor. Bu kurumlarda tedavi ve rehabilitasyon programları uygulanacak.
3- Arabuluculuk Sistemi: Birçok uyuşmazlık türü zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor, böylece çözüm süreçleri hızlandırılıyor.
4- İş ve Ticari Davalarda Arabuluculuk: İtirazın iptali ve diğer bazı davalar için arabuluculuk zorunlu hale getiriliyor ve arabulucuların bilgilendirme yükümlülüğü artırılıyor.
5- Kanun Yollarına Başvuru Süreleri: İtiraz ve temyiz gibi yasal başvuru süreleri standartlaştırılıyor ve bu süreler iki hafta olarak belirleniyor.
6- Anayasa Mahkemesi Dosyaları: Uzun süren yargılamalardan kaynaklanan dosyaların çözüme kavuşturulması için yeni bir mekanizma oluşturuluyor.
7- Göçmen Kaçakçılığına Karşı Tedbirler: Göçmen kaçakçılığı suçlarına yönelik cezaların ağırlaştırılması ve bu suçlarla daha etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor.
8- Yabancılar için Adli Kontrol ve Sınır Dışı Etme: Yabancıların ülke dışına çıkışıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor ve idarenin sınır dışı etme yetkisi güçlendiriliyor.
Genel Af Konusunda Son Durum:
Şu an için Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargı paketinde genel af ile ilgili bir madde bulunmuyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargıda yer alan rüşvet iddialarının incelendiğini ve eğer iddialar doğrulanırsa Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) gerekli adımları atacağını belirtti. Ayrıca, Bakan Tunç, özel bir “100. yıl afı” olmayacağını da açıkladı.
Genel af ve yargı paketi ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.