Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Gençlere Emeklilik Kapısı Açıldı! İsteğe Bağlı Sigortayla Emekliliğe İlk Adım!

18 yaşını dolduran herkes, çalışmadan sosyal güvence ve emeklilik imkanı sağlayan isteğe bağlı sigorta ile ilk adımı atabilir.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

18 yaşını dolduran herkes, çalışmadan sosyal güvence ve emeklilik imkanı sağlayan isteğe bağlı sigorta ile ilk adımı atabilir.

Üniversite öğrencileri de bu yöntemle ilk sigortalarını yaptırarak emeklilik hakkına sahip olabilir.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir ve Kimler Başvurabilir?

İsteğe bağlı sigorta, çalışma imkanı bulamayan veya kendi işini kuramayan bireyler için geçerli bir seçenektir. Türkiye’de ikamet eden ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları şu grupları kapsar:

  • 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar
  • Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar
  • Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar
  • 18 yaşını dolduran herkes

Başvuru Süreci ve Gereken Belgeler

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin başvuruları aşağıdaki şekilde yapılır:

  • İlk defa isteğe bağlı sigortalı olacaklar, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmalıdır.
  • Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler ise bir talep dilekçesi ile başvurabilir.
  • 5434 sayılı Kanunun mülga 12’nci maddesi uyarınca başvurular, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil Daire Başkanlığı’na yapılır.

Sigorta Başlangıç Tarihi ve Prim Ödemeleri

İsteğe bağlı sigortalılık, başvurunun Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar. Prim ödemeleri, prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında sigortalı tarafından belirlenen aylık kazancın %32’si olarak hesaplanır. Bu oran:

  • %20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi,
  • %12’si genel sağlık sigortası primidir.

Prim Ödemeleri ve Sona Erme Durumu

İsteğe bağlı sigortalılık, primlerin ödenmemesi durumunda şu şekilde devam eder:

  • Primlerini ödemeyen sigortalının, ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödeme imkanı bulunur. 12 ay geçtikten sonra diğer aylara ait primler gecikme zammı ile ödenebilir.
  • Sigortalılığın sona ermesi, prim ödenmiş son günü takip eden günden itibaren gerçekleşir, aylık talebinde bulunarak hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden ve sigortalının ölüm tarihi itibarıyla sona erer.

Süre Değerlendirmesi

01/10/2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olanlar ve 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi prim ödeyenlerin 01/10/2008 tarihinden sonraki süreleri, 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam