Sosyal medyada bizi takip edin

EÄŸitim

Genç mezunlardan üniversite tercihi yapacak adaylara öneriler

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

BahçeÅŸehir Ãœniversitesi (BAU) mezunu iki genç kadın Sanem Yıldız ve Kardelen Afrodit Adsal, tercih yapacak adaylara tecrübelerini paylaÅŸtı. Ä°ÅŸ hayatında baÅŸarılarıyla dikkat çeken iki mezun adaylara “Sizi hem eÄŸitiminizde hem de mezuniyet sonrası iÅŸ hayatına atılırken yalnız bırakmayacak, hep destekleyecek bir üniversite seçin” tavsiyesinde bulundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasından sonra ‘Hangi bölümü, üniversiteyi tercih etmeliyim?’ sorusunun yanıtını arayan öğrenciler tercih kılavuz kitabıyla yetinmedi, kampüsleri de gezerek üniversitelerin olanaklarını araÅŸtırdı. Tercih edecekleri üniversiteyi belirlemek için en önemli kriterlerden biri ise bu okullardan mezun olan öğrencilerin iÅŸ yaÅŸamındaki baÅŸarıları olacak.

“BAÅžARIMDA OKULUMUN PAYI ÇOK BÃœYÃœK”

BahçeÅŸehir Ãœniversitesi (BAU) Ä°ngilizce Ä°ÅŸletme Bölümü’nü yüzde 100 burslu kazanan Sanem Yıldız, çift ana dal hakkını elde ederek Ä°ngilizce Ekonomi eÄŸitimi de aldı. 2009 yılında iki bölümü de birincilikle bitiren Yıldız, yüzde 100 burslu Ä°ngilizce Stratejik Pazarlama ve Marka yönetimi yüksek lisans programını da birincilikle tamamladı. Dezavantajlı üniversite öğrencileri için sürdürülebilir fırsat eÅŸitliÄŸi yaratmaya odaklanan ‘Askıda Ne Var?’ ve ‘Kampüste Ne Var?’ dijital giriÅŸimlerinin genel müdürü ve BAU yüksek lisans programlarına ‘Sosyal Pazarlama’ dersi veren Yıldız, baÅŸarılarını, okulunun kariyerine etkisini ve tercih aÅŸamasındaki gençlere rehberlik edecek önerilerini şöyle anlatıyor: 

“Global ÅŸirketlerde finans, pazarlama gibi farklı pozisyonlarda çalıştım. Bu sürede dijital medya ve sosyal etki alanlarında uzmanlaÅŸtım.  Akademik, kurumsal ve kiÅŸisel deneyimlerimi ‘Askıda Ne Var’ ve ‘Kampüste Ne Var’ dijital oluÅŸumlarında birleÅŸtirdim. Her ikisi de dezavantajlı üniversite öğrencilerine eÄŸitim hayatları boyunca destek veren, Türkiye’nin üniversite gençliÄŸi alanında en büyük sosyal giriÅŸimleri oldu. 2019’da Forbes tarafından ‘Ä°nternette Çığır Açan 50 GiriÅŸim’den birisi seçilen ‘Askıda Ne Var’, bugüne kadar 40’tan fazla ödül aldı. Öğrencilere gereksinim duydukları her alanda yardım elini uzatan bu giriÅŸimler çok deÄŸerli. Ãœniversitede okurken bana, hem maddi hem manevi destek veren, baÅŸarılarımda katkısı çok büyük olan okulum, ömür boyu maddi manevi her konuda yanımda olacak global bir aile. Gerek bireysel projelerimde gerekse kurumsal kariyerimde hocalarım ile aramda geliÅŸen dostluk baÄŸları ve üniversitenin global vizyonu, baÅŸarılarıma büyük katkı saÄŸladı. EÄŸitim hayatım boyunca okulda yarı zamanlı asistanlık yapma fırsatı tanındı. Bu sayede burs ve maaÅŸ desteÄŸi aldım. Hocalarım, global ÅŸirketlerde staj yapmam için yönlendirdi. Ä°ÅŸe yerleÅŸmem de destek verdi. Kariyerime devam ederken de Mezunlar Birimi bizi yalnız bırakmadı. BaÅŸarılı olmamda okulumun payı çok büyük.”

İşletme ve ekonomi eğitimi alanların iş bulma olanaklarının çok olduğunu belirten Yıldız, aday öğrencilere en çok kendilerini eğitim süreci ve sonrası iş yaşamında destekleyecek, yönlendirecek ve yalnız bırakmayacak üniversiteleri tercih etmelerini önerdi. 

“İYÄ° MÃœHENDÄ°S OLMAK YETMEZ, DÃœNYA VATANDAÅžI OLMAK ÅžART”

BAU Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri MühendisliÄŸi bölümünü 2015 yılında bitiren ve Hollanda’da enerji, çevre ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi danışmanlık ÅŸirketi Trinomics BV’de kıdemli danışman olarak çalışan Kardelen Afrodit Adsal ise mezun olduÄŸu bölüm ve üniversite tercihleriyle ilgili önerilerde bulundu. Adsal, “Gelecekte kendilerini nelerin beklediÄŸini, bölümün akademik kadrosunu, çalışma alanlarını ve genel olarak dünya trendlerini araÅŸtırıp tercih yapsınlar. Gençler hangi bölümde okursa okusun, aktif kullanabildikleri yabancı dil çeÅŸitliliÄŸini artırmalı. Farklı disiplinlerden yararlanarak çalışmaya odaklanmalılar” diye konuÅŸtu.

Ãœniversite eÄŸitimi sürecinde okulu BAU’nun yurt dışındaki kampüslerine gittiÄŸine ve öğrenci deÄŸiÅŸim programlarına katıldığına dikkat çeken Adsal, ÅŸunları söyledi:

“Global bir okulda okumak, hem sosyal hem mesleki geleceÄŸiniz için çok önemli. Artık sadece iyi mühendis olmak yeterli deÄŸil. Düşünce yapınızın dünya vatandaşı standardında olması, bu bakış açısıyla mühendislik yetkinliklerini kullanmanız ÅŸart. Bu konuda okulumun desteÄŸini yadsıyamam.”

“BAU, ÖĞRENCÄ°LERÄ°NÄ° HER ZAMAN DESTEKLÄ°YOR”

Farklı disiplinleri bir araya getiren okulunun, öğrencileri tek bir kalıba sokmaktan kaçındığını belirten Adsal, bu uygulamanın öğrencilerin ufkunu genişlettiğini söyledi. Öğrencilerin projelerini yaşama geçirmeleri için okulun desteğinin çok önemli olduğunu belirten Adsal, bu konudaki deneyimini şöyle anlattı:

“Öğrenci olduÄŸum dönemde TÃœBÄ°TAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması’na hem 2013 hem de 2014 yıllarında katılım saÄŸladık. Hidrojen Yakıtlı Araç branşında katıldığımız bu yarışmalarda hem takım kaptanı hem de yarış pilotu olarak yer aldım. Bu kategoride 2013 yılında yarışmaya katılan ve 2014 yılında ilk 5’te yer alan tek vakıf üniversitesi BAU idi. Mezun olduktan sonra da Mart 2018’de BahçeÅŸehir Ãœniversitesi’nin Yılın GiriÅŸimci Kadını Ödülü’ne, Mart 2019’da da Enerji Ekonomisi DerneÄŸi’nin Yılın Enerjik Kadını Ödülü’ne layık görüldüm. Bu büyük bir gurur. Mezun olduktan sonra da okulumla iletiÅŸimim devam ediyor. Öğrencisiyle bağını koparmayan bir okuldan mezun olmuÅŸ olmak beni hem mutlu ediyor hem de hâlâ iÅŸ yaÅŸamıma katkı saÄŸlıyor.”

ŞENEL: MEZUNLARIMIZLA BAĞLARIMIZ HİÇ KOPMAZ

BAU Mezunlar DerneÄŸi BaÅŸkanı Serdar Åženel de BahçeÅŸehir Ãœniversitesi olarak 25 yıl içinde yaklaşık 60 bin mezun verdiklerini söyledi. Åženel, dünyanın dört bir yanında BAU mezunu olduÄŸunu vurgulayarak “Onlarla her zaman iletiÅŸimdeyiz. Okulu bitirmiÅŸ olmaları, baÄŸlarımızın kopacağı anlamına gelmez. Bundan önce olduÄŸu gibi bundan sonra da hepsinin yanında olmaya devam edeceÄŸiz” dedi.

Mezunlar DerneÄŸi’nin global ölçekte bir iletiÅŸim ve iÅŸ birliÄŸi ağı oluÅŸturduÄŸunu söyleyen Åženel, “Üniversitemiz, 21 farklı ülkede mezun temsilcileri ile aktif bir baÄŸlantıya sahip. Bu da mezunlarımızın her zaman destek ağına eriÅŸebilmesini saÄŸlıyor. DerneÄŸimiz, mezunların gereksinimlerini karşılamak üzere, BAU Global üzerindeki Almanya, Amerika, Ä°ngiltere, Kıbrıs, Ä°stanbul ve Gürcistan’daki üniversite ve 12 ülkedeki BAU Global ofislerini de açıyor” diye konuÅŸtu.

“İŞ BULMALARINA DA İŞ KURMALARINA DA DESTEĞİMİZ TAM

Derneğin yeni nesil alanlarda mezunlarını bilgilendirip onları bu alanlarda aktif kılacak etkinlikler, arama toplantıları ve think tankler düzenlediğini de sözlerine ekleyen Şenel, şöyle konuştu:

“Mezunlar DerneÄŸi tarafından iÅŸletilen BAU Network sistemi, mezunlarımızın iÅŸ bulmasını ve insan kaynakları arayışını kolaylaÅŸtırıyor. GiriÅŸimci mezunlarımız da üniversitemiz ve BAU Future Campus üzerinden destek alıyor. Kendi iÅŸlerini kurarken yanlarında olup gerekli desteÄŸi saÄŸlıyoruz. Ayrıca birbirleriyle iÅŸ birliÄŸi içinde olmaları ya da ortak projeler üretmeleri açısından da köprü görevi görüyoruz.”

Her geçen yıl büyüyen bir aile olduklarını söyleyen Åženel, “ÇeÅŸitli etkinlik ya da organizasyonlarda buluÅŸtuÄŸumuz gibi sosyal yardımlarda da bir aradayız. Bunun en güzel örneklerinden biri de 6 Åžubat’ta yaÅŸanan KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerde 60 bin mezunumuzun bir araya gelip bölge halkına yardım için kenetlenmesi” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam