Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Gaziantep- Emevi Camii’nin halıları serildi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SURİYE’nin başkenti Şam’daki Emevi Camii’nin halıları serilerek ilk teravih namazına yetiştirildi.

2011 yılında iç savaşı başladığı Türkiyenin güney komşusu Suriyede, muhaliflerin geçen yıl 7 Aralıkta başkent Şamda kontrolü sağlanmasının ardından Baas rejimi sona erdi. Ülkede yeni yönetim oluşturulurken, zorunlu göç etmek zorunda kalan birçok kişi de yıllar sonra evlerine dönmeye başladı. Suriyenin simgeleri arasında yer alan Şamda bulunan Emevi Camiinin yıpranan taban halılarının değiştirilmesi yönünde kamuoyunda oluşan talep üzerine, en çok makine halısı üretiminin yapıldığı Gaziantepte çalışma başlatıldı. Kent yöneticileri, halı sektörü temsilcileri, akademisyenler ve müftülük yetkililerinin de aralarında bulunduğu ekip, ilk olarak Suriyeye giderek Emevi Camiinde inceleme yaptı ve Suriyeli yerel yönetici ve kanaat önderlerinden fikirler aldı. Suriyede ölçüm, renk ve dokuya ilişkin mutabakatın ardından Emevi Camiinin zemini için bordo ve saf aralıkları sarı desenli halının üretimine başlandı. Bir ay süren çalışmaların ardından üretilen halılar, tamamlandıktan sonra Şam’a gönderildi.

İLK TERAVİH İÇİN YETİŞTİRİLDİ

Ramazan ayının ilk teravih namazında üzerinde ibadet edilmesi hedeflenen halıların son üretilen kısımları bugün cami içerisine yerleştirildi. Halıların serilmesi için bir heyet, Şam’a gitti. Heyette İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, milletvekilleri ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yer aldı. Heyet, camide halıların serilmesi sürecine eşlik etti. Halıların yerleştirilmesi sonrası cami, ramazan ayının ilk teravih namazı için hazır hale getirildi. Yeni halılarda ilk cuma namazı kılındı.

Heyet, çalışmaların ardından Şam Valisi Mahir Mervan’ı ziyaret etti. Görüşmede, iki şehir arasındaki iş birliği, belediyecilik alanında yapılacak ortak çalışmalar ve teknik destek sağlanması konuları ele alındı.

‘BÜYÜK HUZUR YAŞIYORUZ’

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan BaÅŸkan Fatma Åžahin, halıları ilk teravihe yetiÅŸtirdikleri için huzurlu olduklarını söyleyerek, “Halıcılar BirliÄŸine çok teÅŸekkür ediyorum. Daha önce böyle bir talep gelmiÅŸti halıların yenilenmesiyle alakalı. Dünyanın halısını üreten Halıcılar BirliÄŸinin merkezi olan Gaziantep’te, Halıcılar BirliÄŸi dedi ki; ‘Buna biz talibiz.’ Rengini çalıştılar, desenini çalıştılar, alternatifleri çalıştılar. Ä°ki tarafın onayıyla ortak bir renk, ortak bir desen oluÅŸtu. Tabii çok kısa sürede bunun üretilmesi lazımdı. Yüzde yüz yün, çok özel bir ürün. Hemen ipliÄŸi üretildi, hemen hızlı bir ÅŸekilde Gaziantepe getirildi. Dokuma tezgâhları çalıştı. Bizim bir sözümüz vardı; teravihe yetiÅŸtirmek. Teravihe yetiÅŸtirmenin büyük mutluluÄŸunu ve huzurunu yaşıyorum. Rabb’im kılınan bütün namazları, duaları, ibadetleri kabul buyursun. Yapılan bütün duaları kabul buyursun. Bölge huzura, mutluluÄŸa, kardeÅŸliÄŸe ulaÅŸsın diyorum. Hayırlı ramazanlar diliyorum. Åžam ve Halep, tarihsel baÄŸlarımızın güçlü olduÄŸu ÅŸehirler. KardeÅŸlik hukukunu güncellemek ve ortak projeler geliÅŸtirmek için buradayız. Belediyecilik anlamında altyapıdan üstyapıya kadar her türlü desteÄŸi vermeye hazırız” dedi.

Haber- Kamera: -GAZÄ°ANTEP- DHA)

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir