Ekonomi
G20 Genç Girişimci Liderler Zirvesi yeni iş birliklerinin de kapısını açtı
G20 üyesi ülkelerin gençlik örgütleri başkanlarının İstanbul’da bir araya getiren TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, zirvede hem geleceğin liderlerine ülkemizi tanıttıklarını hem de yeni iş birliği anlaşmalarına imzaların atıldığını söyledi.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD), Cumhuriyetin 100’üncü yılında önemli bir uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. G20 ülkelerinin Genç Girişimciler İttifakı (G20YEA) Liderler Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. 13 üye ülkenin genç girişimci örgütlerinin başkanlarının katıldığı toplantıda, dünyada yaşanan son gelişmeler değerlendirilirken, Genç Girişimciler İttifakı’nın ileriye dönük hedef ve stratejileri masaya yatırıldı. Toplantıya video konferans yoluyla katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, konuklara hitap etti ve Türkiye’nin bölgedeki jeopolitik önemine dikkat çekerek, yatırıma davet etti.
Zirvenin ikinci gününde toplantılar 1914 yılında Fairfield Shipping Co. tarafından Glasgow İngiltere’de yolcu vapuru olarak yapılan HALAS 71 yatında devam etti. Boğaz turu eşliğinde TÜGİAD üyesi genç iş insanları ile bir araya gelen 13 ülkenin gençlik örgütü liderleri, birçok alanda yeni iş birliklerine de imza attılar.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, “Göreve geldiğimiz kısa süre içerisinde; on binlerce genç girişimciyi kapsayan ve ülkemizi sadece TÜGİAD’ın temsil ettiği G20 Genç Girişimciler İttifakı liderlerini, İstanbul’da bir araya getirdik. Böyle bir organizasyonu Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleştirmek ayrı bir değer kattı” dedi.
YENİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN İMZALAR ATILDI
Almanya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada’dan gelen başkanların TÜGİAD üyeleriyle ikili görüşmeler de yaptığını kaydeden Gürkan Yıldırım, “İki gün süren zirve boyunca dünyadaki gelişmeleri değerlendirdik ve ittifakın ileriye dönük hedef ve stratejilerini belirledik. Bununla birlikte yabancı konuklarımız ile üyelerimizi bir araya getirdiğimiz B2B görüşmelerinde enerji, inşaat, savunma sanayi ve bilişim başta olmak üzere birçok alanda iş birliği kararları alındı. Geleceğin liderlerine ülkemizi tanıttığımız bu etkinlikte yeni yapılan anlaşmalarla farklı bir boyut da kazandı. Bu anlaşmalar üyelerimiz için yeni kapılar açacak” diye konuştu.
“CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILINDA GENÇ GİRİŞİMCİLERİN LİDERLERİ ÜLKEMİZDE”
Brezilya’da yapılacak ana zirveyle ilgili görüşmeler yapıldığını da kaydeden Yıldırım, “G20 Genç Girişimciler İttifakı, ana zirvenin genç girişimcilik alanıyla ilgili olan kısmı. Burada ülkeler, sivil toplum kuruluşları temsil ediliyor. İstanbul’da ‘Genç Girişimciler, Liderler Zirvesi’ toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel bizimle 13 ülkenin temsilcileri burada. Zirvenin yapısıyla geleceğiyle alakalı, gelecek sene Brezilya’da yapılacak ana zirveyle alakalı görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerin İstanbul’da olmasının önemi ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında genç girişimcilerin liderlerinin ülkemizde bir araya gelmesidir. Ve ülkemizde, bundan sonra yapılacak ikili anlaşmalara bu noktada başlangıç verilmesidir” açıklamasını yaptı.
“İKİLİ İLİŞKİLERİ TİCARET ANLAMINDA GELİŞTİRMEK İÇİN BİRTAKIM ANLAŞMALAR İMZALAYACAKLAR”
Yıldırım açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:
“Zirve 2 gün sürecek. İlk gün tam gün toplantı, ikinci gün ilk günkü toplantının repap niteliğinde yarım günlük toplantısı gerçekleşecek. Sonrasında 4 saatlik B2B organizasyonu var. Türk genç iş insanları ve ilgili ülkelerin liderleri 4 saatlik sektörel görüşmeler yapacaklar. İkili ilişkileri ticaret anlamında geliştirmek için birtakım anlaşmalar imzalayacaklar. Umarım herkes için faydalı bir zirve olur. Bu 2 günlük zirve neticesinde 100’üncü Yıl Cumhuriyet Balomuzda 13 ülkenin lideri bizlerle olacak. Bu coşkuyu bizlerle yaşayacaklar.”
“TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİME VE İNOVASYONA BİRİNCİ AĞIZDAN ŞAHİT OLDUM”
TÜGİAD’ın Çin Temsilci Başkanı Tianqi Han, “Dünyadaki ekonomik gelişmeler için genç girişimciler vazgeçilmez bir unsurdur. Genç girişimcilerin geliştirdikleri projeler, dünyadaki ekonominin daha hızlanması ve daha akışkan olmasını sağlıyor. Bizim buradaki organizasyonumuzu da organize eden TÜGİAD’çok teşekkür ediyoruz. Türkiye bu organizasyonun ev sahipliğini gerçekleştiriyor. TÜGİAD ise bizi çok iyi bir şekilde ağırlıyor. Ayrıca İstanbul’a ilk defa geldim. Çok etkilendiğim bir şehir oldu. Türkiye’nin ve İstanbul’un dinamizmi ve hareketliliği gerçekten çok fazlaymış. Boğazdan geçen gemilerin sayısını ve sırasını gördükten sonra Türkiye’deki gelişime ve inovasyona birinci ağızdan da şahit oldum. Bunu çok gelişecek bir ekonomi olarak değerlendiriyorum” dedi.
“GENÇ GİRİŞİMCİLER EKONOMİK GELİŞİME ÖNCELİK VERİYOR”
Zirveye Hindistan’dan katılan Vıshal Agarwalla, “Genç girişimlerin gözünden baktığımız zaman onlar, dünyadaki problemleri çözme konusunda içten bir duyarlılığa sahip. Bunun önceliği ekonomik gelişimdir. Ekonomik gelişim ile diğer sorunların çok daha hızlı çözülebileceğine inanıyorlar. Bu güzel şehre ise ilk defa geliyorum ve etkileyici bir şehir. TÜGİAD da burada bize çok güzel bir ev sahipliği yapıyor. Buradaki enerjiden çok etkilendim” diye konuştu.