Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Fuat Oktay: Tarım ve Orman Bakanlığı’na 5 bin 64 personel alınacak

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

CUMHURBAÅžKANI Yardımcısı Fuat Oktay, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın taÅŸra teÅŸkilatlarında, Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü emrinde görev yapmak üzere toplam 5 bin 64 personel alımı yapılacak” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Oktay, ’22 Mart Dünya Su Günü’ nedeniyle CumhurbaÅŸkanlığı BeÅŸtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katılarak burada bir konuÅŸma yaptı. Dünya Su Günü’nü, 325 tesisin toplu açılış töreniyle, anlamına yakışır bir ÅŸekilde karşılamanın mutluluÄŸunu yaÅŸadıklarını belirten Oktay, “Yatırım bedeli 4 milyar 618 milyon lira olan bu 325 eserin ülkemize, ÅŸehirlerimize, çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu 325 yatırım; 80 milyon metreküpe yakın su depolayarak, ÅŸehirlerimize yıllık 83 milyon metreküp içme suyu saÄŸlayarak, yaklaşık 190 bin hektar araziyi sulayarak, 764 bin dekar araziyi toplulaÅŸtırarak, ekonomimize yılda 300 milyon liraya yakın fazladan katkı saÄŸlayacaktır” dedi.

‘BÄ°R PARÇA RAHAT NEFES ALACAÄžIZ’

Bu yılki Dünya Su Günü programlarının ‘Yer altı suyunu görünür kılmak’ temasıyla yapılmasını anlamlı bulduÄŸunu söyleyen Oktay, “Yer altı suları, belki de gözden ırak olduÄŸu için, sınırsız bir kaynak gibi kabul ediliyor. Halbuki yer altı sularının tabii dengesi de, tıpkı yer üstü suları gibi, bilinçsiz kullanım sebebiyle hızla bozulmaktadır. Kuraklık, yer üstü sularında olduÄŸu gibi, yer altı sularında da ciddi azalmalara yol açmıştır. Konya baÅŸta olmak üzere bazı ÅŸehirlerimizde sayıları giderek artan devasa obruklar, yer altı sularındaki çekilmenin somut iÅŸaretleridir. Hamdolsun bu yıl kar yağışı bol, kar yılı var yılıdır. Bu nedenle bir parça rahat nefes alacağız ama kuraklık tehdidinin genel olarak hala en önemli sorunlarımız arasında yer almayı sürdürdüğünü unutmamalıyız” diye konuÅŸtu.

’44 Ä°LÄ°MÄ°Z SUSUZ KALMA TEHLÄ°KESÄ°YLE KARÅžI KARÅžIYA GELECEKTÄ°’

Türkiye’nin kuraklık dönemini, tarımsal sulamada ve içme suyunda çok büyük krizlerle karşılaÅŸmadan geçirebilmesinin gerisinde, son 20 yılda yaptıkları yatırımların olduÄŸunu vurgulayan Oktay, “Su alanında 300 milyar liraya yakın bir yatırımla 9 bin 189 tesisi hizmete açtık. Sadece barajlarda, Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını ikiye katlayarak, toplamda 47 milyon metreküp su depoladığımız 654 yeni barajı ülkemize kazandırdık. Hizmete açtığımız 605 yeni hidroelektrik santraliyle de, elektrik üretim kapasitemize 109 milyar kilovatsaatlik ilave yaptık. Ãœlkemizdeki tüm ÅŸehirlerin içme suyu meselesini teker teker masaya yatırdık. Sadece bu kapsamda 286 adet içme suyu ve 24 adet atık su tesisini tamamlayıp hizmete açarak, 49 milyon vatandaşımıza yıllık 2,9 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettik. Åžayet bu yatırımları yapmamış olsaydık, kurak geçen son yıllarda 44 ilimiz tamamen susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya gelecekti” dedi.

‘ÇÖZÃœME GELÄ°NCE BALON GÄ°BÄ° SÖNÃœYORLAR’

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın her fırsatta kendilerinin siyasetinin ‘eser ve hizmet siyaseti’ olduÄŸunu vurguladığını söyleyen Oktay, “Ãœzerine basa basa her fırsatta bunu söyler. Dikkat ederseniz, muhalefet cenahından her gün biri çıkıyor; çiftçilerimizle, üreticilerimizle ilgili pek çok ÅŸey söylüyor, söylemeye de devam edecekler. Biz bu açılışı yaparken de söylemeye devam edecekler. Söylediklerinin gerçi yarısı yanlış, yarısı yalan, ama biz iÅŸin bu tarafını çok da önemsemiyoruz. Bizim baktığımız taraf, çiftçimizin derdine derman olacak hangi teklifi getirdikleri, üreticilerimizin hangi ÅŸikayetine hangi çözümü önerdikleridir. Böyle bir ÅŸey yapmaları da mümkün deÄŸil. Böyle de bir niyetleri yok zaten. Lafa gelince gürültü çıkaranlar; sıra çözüme, projeye, programa gelince balon gibi sönüyorlar. Bizim muhalefetin yaptığı da bu. Biz ise 20 yıldır her alanda eserlerimizle, hizmetlerimizle, projelerimizle varız, CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde var olmaya devam edeceÄŸiz” ifadelerini kullandı.

‘KÖPRÃœLERÄ° BARAJLARI KÖTÃœLEMENÄ°N DERDÄ°NDELER’

Cuma günü Cumhuriyetin en prestijli yatırım projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yaptıklarını hatırlatan Oktay, “Bundan gurur duyarsınız. Yaklaşık 140 yıllık bir hayalin gerçekleÅŸmesi olan bu köprü, hem ÅŸehitlerimize vefamızın, hem ülkemizin kalkınmasının, büyümesinin, geliÅŸmesinin sembolüdür. Bununla gurur duyarsınız. Ama inanın, KılıçdaroÄŸlu baÅŸta olmak üzere bugün mesailerinin büyük bir bölümünü laf üretmekle geçiriyorlar. Bu köprülerin, bu barajların yapılmasından gurur duymak yerine, nasıl bunları kötüleyebiliriz derdiler. Biz çıkar açıklarız, bozuk plak gibi çalmaya devam ederler. Meydanlarda açıklar CumhurbaÅŸkanımız, bizler açıklarız, bozuk plak gibi tekrarlamaya devam ederler. Çünkü kulakları var duymazlar, gözleri var görmezler, dilleri var söylemezler. Beklenen o zaten” diye konuÅŸtu.

‘ÖNCELİĞİMÄ°Z KENDÄ° ÃœRETÄ°MÄ°MÄ°ZÄ° ARTIRMAK’

Ukrayna-Rusya savaşının yol açtığı bölgesel güvenlik krizi ve beraberinde gelen yaptırım uygulamalarının sadece enerji ve maden piyasalarını alt-üst etmekle kalmadığını, bu krizin aynı zamanda, buÄŸday ve ayçiçeÄŸi gibi temel gıda maddelerinin temininde açtığı belirsizlik sebebiyle, gıda sektörünün de etkilendiÄŸini kaydeden Oktay, “Çünkü, dünyanın buÄŸday ihtiyacının neredeyse 3’te biri bu iki ülke tarafından karşılanıyordu. Bizim tahıl üretimimiz, vatandaÅŸlarımızın ihtiyacını karşılamaya rahatça yetecek düzeydedir. Aynı zamanda yine bu krizde aldığımız rol münasebetiyle de yine CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde, tedarikte herhangi bir sıkıntımız, tıkanıklığın olmadığını hepimizin malumu. Ama ülkemiz aynı zamanda, un ve makarna baÅŸta olmak üzere pek çok üründe, dünyanın önde gelen gıda ihracatçılarından biridir. Yani, dışarıdan aldığımız buÄŸdayı, yağı, ÅŸekeri ve benzeri ürünleri ülkemizdeki fabrikalarda iÅŸleyerek, dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz, satıyoruz. Bölgemizde yaÅŸanan krizin yol açtığı belirsizlik, ister istemez bizi de yeni kaynaklar aramaya, yeni tedbirler geliÅŸtirmeye itiyor. Bu konuda önceliÄŸimiz elbette kendi üretimimizi artırmaktır. Ãœretim artışının yolu da tarımsal sulamayı yaygınlaÅŸtırmadan geçiyor” dedi.

‘5 BÄ°N 64 PERSONEL ALINACAK’

Oktay, halen devam eden pek çok büyük tarımsal projeyle, felaket kapılarına dayanmadan çözüm üretecek bir planlama içinde olduklarını söyleyerek, “GeçtiÄŸimiz yıl yaÅŸadığımız büyük orman yangınları ve sel felaketlerinden çıkardığımız dersler ışığında, kurumlarımızın insan ve araç altyapılarını güçlendiriyoruz. Bugün bu çerçevede atacağımız yeni bir adımın müjdesini de sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın taÅŸra teÅŸkilatlarında, Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü emrinde görev yapmak üzere toplam 5 bin 64 personel alımı yapılacaktır. Mühendis, veteriner hekim, pilot, orman muhafaza memuru, laborant, biyolog, saÄŸlık teknikeri, güvenlik görevlisi gibi kadrolarda istihdam edilmek üzere alınacak bu personellerimizin Bakanlığımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam