Connect with us

Emeklilik

Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticileri KADRO İSTİYOR! Gözler Torba Yasa’da

Fahri (geçici) Kur’an Kursu öğreticileri, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olacak şekilde istihdam edilmeyi talep ediyor.

Yayınlanma tarihi:

Fahri (Geçici) Kur’an Kursu Öğreticileri’nin Gözü Torba Yasa’da: Kadro Talebi Artıyor.

Fahri (geçici) Kur’an Kursu öğreticileri, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olacak şekilde istihdam edilmeyi talep ediyor. Bu öğreticiler, KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) sınavlarının ardından mülakat puanları ile belirli belgeleri ibraz ederek yılda iki kez, kış ve yaz dönemlerinde görevlendiriliyor. Ancak bu süreçte mali ve sosyal haklardan mahrum bırakılıyorlar.

Fahri Kur’an Kursu Öğreticiliği Şartları

Kış Dönemi

Kış döneminde 9 ay boyunca görev yapabilmek için KPSS, DHBT ve mülakat puanları ile birlikte belirli belgelerle göreve başlanıyor. Ancak dokuz ayın sonunda bu öğreticiler zorla istifa ettiriliyor.

Yaz Dönemi

Yaz döneminde ise 2 ay görev yapabilmek için yine aynı şartlar geçerli. İki ayın sonunda öğreticiler yine zorla istifa ettiriliyor. Bu durum, öğreticilerin mali ve sosyal haklarından mahrum kalmalarına yol açıyor.

Mevcut Durum ve Talepler

Fahri öğreticiler, sadece 8-9 günlük sigorta primi yatırılması, asgari ücretin çok altında maaş almaları ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. İşsizlik maaşından faydalanamıyor, izin hakları bulunmuyor ve hasta olduklarında aldıkları raporlar maaşlarından kesiliyor. Devlet, 2013’ten 2018’e kadar hiç kadro vermediği bu öğreticileri mağdur etmiş durumda. 2018 sonrasında ise sadece sınırlı sayıda kadro verilmiş, ortaöğretim ve ilahiyat önlisans kontenjanları kapatılmıştır.

Kadrolularla Aynı Hizmet, Farklı Haklar

Yeni kadrolu ve sözleşmeli olarak atanan meslektaşlarına eğitim veren bu tecrübeli öğreticiler, aynı saygınlığa ve özlük haklarına sahip değil. Her seçim dönemi kadro sözü verilmesine rağmen, Cumhur İttifakı 2018’de kadro sözü vermiş olmasına rağmen bu söz tutulmamış ve fahri öğreticiler kapsam dışı bırakılarak görmezden gelinmiştir. 25 bin fahri Kur’an kursu öğreticisi adına acil kadro ve özlük hakları çalışması yapılmalıdır.

Kapsam Dışı Bırakılma

2022 yılında sözleşmeliler, vekil ebe hemşireler ve vekil imamlar kadroya alınırken, fahri öğreticiler kapsam dışı bırakılmıştır. 2018’de ücretli öğretmenlere kadro verilirken fahri öğreticiler yine kapsam dışı bırakılmış ve ayrıştırmaya sebebiyet verilmiştir.

Talepler

Kadro ve Özlük Hakları: Fahri öğreticiler görevde olup olmama şartı aranmadan sadece SGK prim günleri baz alınarak emek ve tecrübe kadroları verilmelidir. Aylık 8-9 günlük yatırılan sigortaların geçmişe dair ve geleceğe yönelik 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanmalıdır.

Torba Yasaya Dahil Edilme: 9. yargı paketine torba yasa dahil edilip kadroları verilmelidir. Her kurum kendi bünyesinde tecrübeli eleman çalıştırırken, Diyanet İşleri Başkanlığı da yıllarını hizmete adamış tecrübeli, vefakar ve liyakatli fahri öğreticileri kadroya alarak değerlendirmelidir.

Sonuç

Fahri (geçici) Kur’an kursu öğreticileri, hak ettikleri kadro ve özlük haklarını alabilmek için seslerini duyurmaya devam ediyor. Bu öğreticiler, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde tecrübeleri ve bilgileri ile daha etkin hizmet verebilmek adına kadroya alınmayı bekliyor. Taleplerinin karşılanması, hem öğreticilerin hem de eğitim verdikleri öğrencilerin daha kaliteli hizmet almasını sağlayacaktır.

SIRADAKİ HABER: Büyük Müjde! Emeklilere Ek 18.000 TL Geliyor: Bakan Işıkhan Maaş Zammını Açıkladı (songelisme.com)

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla