Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

EYÃœP SULTAN CAMÄ°Ä°’NE MAHYALAR ASILDI

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

RAMAZAN ayı için gelenekselleÅŸen mahya, Eyüp Sultan Camii minaresine asılıyor. ‘Namaz kalbin huzurudur’ yazılı mahya, ilk teravih namazının kılınacağı çarÅŸamba günü yakılacak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde 16 yüzyıldan günümüze kadar gelen mahya geleneÄŸi tarihi camilerde yaÅŸatılmaya devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü Ä°stanbul 1. Bölge mahya ustası Kahraman Yıldız tarafından, ‘Namaz Kalbin Huzurudur’ yazılı mahya hazırlandı. Mahya Eyüp Sultan Camii minaresine bugün asılmaya baÅŸlandı. Ä°lk olarak minareler arasına mahyaların asılması için halatlar çekildi. Ardından halatlar yardımıyla mahyalar minareye asıldı. Mahyalar, ilk teravih namazının kılınacağı gün yakılmaya baÅŸlanacak.

“EYÃœP SULTAN CAMÄ°Ä°’NE ‘NAMAZ KALBÄ°N HUZURUDUR’ SÖZÃœNÃœ ASACAÄžIZ”

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde 42 yıl çalışarak emekli olan Türkiye’nin tek mahya ustası olan 67 yaşındaki Kahraman Yıldız, “Mahyacılık 450 senelik bir Osmanlı sanatıdır. Cumhuriyet döneminden sonra ustamız Hacı Ali Ceyhan iki padiÅŸah döneminde mahya kurmuÅŸtur. ElektriÄŸin gelmesiyle daha sonra mahyaları elektrikli sisteme geçiren kiÅŸi oldu. Kendisi rahmetli olduktan sonra bizde mahya sanatını iki ustam ile birlikte devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu senenin teması da ‘Ramazan ve dayanışma’ bununla ilgili camilerimize sözler asacağız. Ä°stanbul’da 7 Selahattin camimiz var. Bu camilerimize ramazan boyunca 5’er tane yazı asacağız. Åžu anda her sene olduÄŸu gibi mahya asmaya ilk Eyüp Sultan Camii’nde baÅŸladık. Bu camiye ‘namaz kalbin huzurudur’ sözünü asacağız. Bundan sonra Yeni Camii, Süleymaniye Camii, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Camii, Mimar Sinan Camii ile Ãœsküdar’da camimiz var ve Bursa Ulu Camii’ne mahya asacağız. Selimiye Camii’nde restorasyon çalışması olduÄŸu için bu yıl oraya mahya kurmayacağız büyük ihtimalle. Bir talepte gelmedi zaten” dedi.

  

“YETÄ°ÅžTÄ°RÄ°LMEK ÃœZERE GENÇ ELEMAN ALDI AMA GENÇLER YAPAMADI, ZOR MESLEK”

Mahya asmanın bir günlerini aldıklarını belirten Yıldız, “Åžu anda benden baÅŸka vakıflarda bu iÅŸi yapacak kimse yok. Ben emekli olduÄŸum için beni çağırdılar. Eski arkadaÅŸlarımı topladım, onlarla bu iÅŸi yürütmeye çalışıyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetiÅŸtirilmek üzere genç eleman aldı ama gençler yapamadı. Zor bir meslek aslında kolay deÄŸil yükseÄŸe çıkmak, malzeme taşımak, asmak. Bir minareye mahya asmamız temalar belli olduÄŸundan bir günü buluyor. Bir gün öncesinden mahyaları ve yazılarını hazırlıyoruz. Sonrasında getirip birer birer lambalarını takarak akÅŸama kadar bitiriyoruz. Ä°kinci yazı içinde ramazan ayı içerisinde geliyoruz, ilk yazıyı siliyoruz ikinci temayı yerine yazıyoruz. Bu ÅŸekilde ramazan boyunca her camide 5’er tane yazı asarak ramazanı bitiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam