Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

EYT’yi Kaçırana Emeklilik Gelecek Mi? 2008 Sonrası SGK Girişlilere 1800 Günle Erken Emeklilik Bileti

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, bazı vatandaşlara sağladığı erken emeklilik imkanlarıyla dikkat çekiyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

EYT'yi Kaçırana Emeklilik Gelecek Mi? 2008 Sonrası SGK Girişlilere 1800 Günle Erken Emeklilik Bileti
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, vatandaşlara sağladığı erken emeklilik imkanlarıyla dikkat çekiyor. Engellilik ya da sağlık sorunları nedeniyle erken emeklilik fırsatı sunan bu sistem, belirli şartlar yerine getirildiğinde emeklilik hakkı sağlıyor. İşte erken emeklilik ile ilgili detaylar…

EYT Olmadan Erken Emeklilik Mümkün Mü?

Evet, EYT kapsamında olmayan vatandaşlar da sağlık sorunları ya da engellilik durumuna bağlı olarak erken emekli olabiliyor. Özellikle %40 ve üzeri engellilik raporu olanlar, vergi indirimi avantajıyla erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sigortalıları bu haktan faydalanabiliyor.

Yaş Şartı Aranmadan 1800 Günle Erken Emeklilik

2008 sonrası SGK girişi olan çalışanlar, yaş şartı aranmadan 1800 gün prim ödemesi ile erken emekli olabiliyor. Kadın ve erkek fark etmeksizin bu hak, sigortalılık süresi ve prim gün sayısına göre belirleniyor. Engellilik oranı yüksek olanlar, daha kısa sürede emekli olma fırsatına sahip oluyor.

Engelli Emeklilik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Erken emeklilik başvurusu yapabilmek için vergi indirimi almak gerekiyor. Bunun için iş yerinden alınan belgelerle vergi dairesine başvurarak hastaneye sevk talep ediliyor. Hastaneden alınan %40 ve üzeri engellilik raporu, emeklilik başvurusunun onaylanması için gerekli.

Bağ-Kur Sigortalıları İçin Erken Emeklilik İmkanları

Bağ-Kur sigortalıları da erken emeklilik fırsatından yararlanabiliyor. Engellilik oranına göre, %60 ve üzeri engelli olanlar 15 yıl ve 3960 prim günü ile emekli olabilirken, %50-59 engelli olanlar 16 yıl ve 4320 prim gününe, %40-49 engelli olanlar ise 18 yıl ve 4680 prim gününe tabi tutuluyor.

Malulen Emeklilik ile Engelli Emeklilik Arasındaki Farklar

Engelli emeklilikte %40 engellilik oranı yeterliyken, malulen emeklilikte bu oran %60. Engelli emeklilikte, kişinin engelliliği işe başlamadan önce mevcut olmalı; malulen emeklilikte ise hastalığın iş hayatı sırasında ortaya çıkmış olması gerekiyor. Ayrıca, malulen emeklilikte vergi indirimi şartı aranmıyor.

Hangi Hastalıklar Malulen Emekliliği Kapsıyor?

Malulen emeklilik hakkından faydalanabilecek hastalıklar arasında kanser, epilepsi, parkinson, beyin tümörü, MS, felç ve uzuv kaybı gibi ciddi hastalıklar yer alıyor. Bu hastalıklara sahip olanlar, 1800 gün prim şartını sağladıkları takdirde malulen emekli olabiliyorlar.

Bizi Takip Etmeye Devam Edin…

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam