Emeklilik

EYT’ye Kaçıranlara Sırada Kısmi Emeklilik Fırsatı Var! 15 Yıl Erken Emeklilik Kapısı O Kişiler İçin Tek Seferlik Açılıyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilik, birçok çalışanın hayatının belirli bir döneminde ulaşmayı hedeflediği önemli bir kilometre taşıdır. Ancak, yeterli prim ödemesi yapamayan veya tam emeklilik yaşına ulaşamayan çalışanlar için bu hedef bazen ulaşılamaz bir hayal gibi görünebilir. İşte bu tür durumlar için bir çözüm sunan kısmi emeklilik sistemi, bu çalışanlara önemli bir finansal destek sağlamaktadır. Kısmi emeklilik sistemi, çalışanlara emeklilik hedeflerine daha erken ulaşma ve finansal güvence sağlama imkanı sunar.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kimler Kısmi Emeklilikten Yararlanabilir?

Kısmi emeklilik için gerekli koşullar, kişinin sigorta başlangıç tarihine ve çalışma geçmişine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşte kısmi emeklilik için genel koşulların özeti:

  1. Sigorta Başlangıç Tarihi: Kısmi emeklilik hakkı, kişinin sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösterir. Örneğin, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, 15 yıl sigorta süresi ve 3600 prim günü ile 50-60 yaşları arasında kısmi emeklilik başvurusu yapabilirler.
  2. Prim Gün Sayısı: Kısmi emeklilik için belirli bir prim günü sayısı gereklidir. Bu sayı, sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak değişiklik gösterir. Özellikle 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar için prim gün sayısı daha yüksek olabilir.
  3. İşe Başlama Tarihi ve Statü: İşe başlama tarihi ve çalışılan statü, kısmi emeklilik için yaş sınırları ve prim günü sayılarını etkileyebilir.
  4. Maluliyet ve Engellilik Durumu: Maluliyeti veya engelliliği nedeniyle çalışma gücünü kaybedenler için daha kolay şartlarda kısmi emeklilik imkânı sunulabilir.

Kısmi emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişiler, bu koşulları göz önünde bulundurarak bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmalıdır. Başvuruların kabul edilmesi durumunda, kişi kısmi emekli olarak aylık almaya başlayabilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT Kapsamında Emeklilik Hesaplamaları ve Düzeltme İşlemleri

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli aylığı bağlama işlemleri hala devam ederken, yaklaşık 200 bin dosyanın henüz tamamlanmadığını biliyor muydunuz? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yoğun başvurular nedeniyle hızlı ve doğru bir şekilde işlemleri sonuçlandırmak için büyük bir çaba harcıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Yanlış Bilgiler ve Yanlış Hesaplamalar

Yoğun başvuruların yol açtığı bazı sorunlar da var. Emeklilik aylıklarının hesaplanmasında hizmet süresinin yanlış tespiti, aylığa esas günlerin hatalı girilmesi veya kazanç bilgilerinin eksik veya yanlış olması gibi sorunlar, emekli aylığının yanlış hesaplanmasına neden olabiliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Nasıl Düzeltme Yapılır?

Eğer emekli aylığınızın yanlış hesaplandığını düşünüyorsanız, SGK il müdürlüklerine yazılı bir dilekçe ile başvurarak düzeltme talebinde bulunabilirsiniz. Dilekçe tarihi itibarıyla hesaplama hataları düzeltilir. Hatanın vatandaştan mı, SGK’dan mı kaynaklandığına bakılır. Eğer hatanın kaynağı SGK ise ve hesaplanan aylık eski aylığınızın üzerindeyse, bu fark geriye dönük olarak size ödenir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT Kapsamında Emeklilik Başvurusu

EYT kapsamında mart ya da nisan ayında emeklilik başvurusunda bulunanlar, aylık bağlanmaması durumunda SGK müdürlüklerine başvurmalıdır. Aylıktaki gecikmenin nedeni eksik prim, tescil sorunu veya prim borcu olabilir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, yaş şartı olmadan emekli olma hakkına sahiptir. Ancak, bu hak kazanılmış olup, prim borcu veya eksiklikleri giderilince aylık bağlanır.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Dosyaların Birleştirilmesi

Dosyaların farklı illerde

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

veya sosyal güvenlik merkezleri arasında olması, işlemleri geciktirebilir. Ancak dosyalar bulunduktan sonra hizmetler birleştirilir, eksiklikler giderilir ve emekli aylıkları bağlanır.

Türk yasalarına göre, işe başlama yaşının 18 olduğunu da unutmamak önemlidir. Bu yaşın öncesinde sigortalı olanların, 18 yaşından itibaren emekli maaşı hesaplamalarını yapmaları gerekmektedir. Unutmayın ki kısmi emeklilik, ekonomik güvenceyi artırmak ve emekliliği ertelemek isteyenler için önemli bir seçenektir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşının artırılmasıyla ilgili bir plan olmadığını belirtti. Ayrıca, EYT konusunda da 2 milyondan fazla insanın emekli olduğunu ve toplamda 5 milyon EYT’linin önümüzdeki yıllarda emeklilik hakkına sahip olacağını söyledi. Bu durum, EYT’li çalışanlar için umut vaat ediyor. Yasalar gereği, işe başlama yaşının 18 olduğunu da unutmamak önemlidir. Bu yaşın öncesinde sigortalı olanların, 18 yaşından itibaren emekli maaşı hesaplamalarını yapmaları gerekmektedir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version