Ekonomi
EYT’siz emeklilikte B ve C Planı: 3600-5000 Günle Emeklilik İmkanı Müjdesi
Hükümet, emeklilik aylık bağlama sistemini yeniden düzenlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, geliri düşük olanlar için özel bir sosyal sigorta programının oluşturulması planlanıyor.
Hükümet, emeklilik aylık bağlama sistemini yeniden düzenlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, geliri düşük olanlar için özel bir sosyal sigorta programının oluşturulması planlanıyor. Bu sistem, kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmalarını teşvik ederek sosyal güvencelerini artırmayı hedefliyor. Bağkur prim gün sayısının ne zaman 7200 güne düşeceği, emekli olmak isteyen vatandaşların merak ettiği kritik bir konu olarak gündeminde yer alıyor. İşte konuya ilişkin detaylar:
- EYT (Erken Emeklilik Hakkı) yasasının ardından, Türkiye’de emeklilik sisteminde ikinci önemli reforma hazırlık yapılıyor. 2024-2028 dönemini kapsayan Kalkınma Planı’nda, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili önemli reform adımları öngörülüyor. Bu plan, mevcut sosyal güvenlik sistemini daha sürdürülebilir ve etkili hale getirmeyi amaçlıyor. Reformlar arasında emeklilik yaşı, prim ödeme süreleri ve emeklilik maaşları gibi konuların ele alınması bekleniyor. İşte emeklilik sistemine ilişkin detaylar:
- Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre, emekli refahının artırılması için sosyal güvenlik sistemi tamamlayıcı emeklilik, sağlık sistemleriyle desteklenecek. Sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilecek, prim tabanı da güçlendirilecek. Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek. Sistemde mali sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacak.
- Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Dijitalleşmeyle birlikte geleneksel iş yeri kavramının dışında ortaya çıkan yeni çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemiyle uyumlaştırılması için hukuki altyapı güçlendirilecek.
- Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek. Genel Sağlık Sigortası sisteminin sürdürülebilirliği, kişilere alternatif bir sağlık güvencesi sağlanması ve kapasitenin etkin kullanımı için tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.
- Sosyal güvenlik sisteminde prim tahsilatları artırılacak. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek. Sistemin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulması için istihdam teşvikleri gözden geçirilecek, hizmet sunumunun kalitesi artırılacak. Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artacak, teşvik sistemi etkin bir yapıya kavuşacak. Sisteme giriş kolaylaşacak. Bu amaçla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek, kolay işverenlik uygulaması yaygınlaştırılacak. Değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek. Sosyal güvenlik uygulamalarının kısmi süreli başta çalışma olmak üzere esnek çalışma modelleriyle uyumu artırılacak.
- 1 milyon Bağ-Kur’lunun prim gün şartı 9000’den 7200’e çekilecek. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın ’10 ve altı kişi çalıştıran’ olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000’den 7200’e inecek.
- Bu durumda EYT’li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65’e varan) tamamlaması gerekecek.”