Türkiye
EYT’lileri ilgilendiren haber geldi! Emekli olamayanlara prim iadesi müjdesi! SGK’DAN PARANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ
Sonunda beklenen gün geldi! Prim ve yıl şartını tamamlayamayan EYT’liler için büyük bir umut kapısı aralandı. Emeklilik yaşına gelmiş olmalarına rağmen prim eksikliği nedeniyle emekli aylığı alamayanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) müjdeli bir haber geldi. Detaylar haberimizde!
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi milyonlarca kişi için umut ışığı oldu. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar arasında prim ve yıl şartını tamamlayanlar emekli aylığına kavuştu. Ancak bazı sigortalılar, yeterli primi bir araya getiremediği için emekli olamıyor. İşte bu noktada devreye giren toplu prim iadesi imkanı, umutsuzca emeklilik hayali kuran vatandaşlar için büyük bir destek sağlıyor.
EYT’liler ve Diğer Sigortalılar İçin İyi Haber!
Sadece EYT kapsamındakiler değil, primini tamamlayamayan tüm sigortalılar bu imkandan yararlanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuranlar, birikmiş primlerini toplu bir şekilde geri alma fırsatını yakalayabilirler. Ayrıca vefat durumunda, bu hak yakınlarına da tanınıyor.
Hangi Şartlar Aranıyor?
SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının toplu para alabilmesi için sigortalı olarak çalışmamış veya kendi işini yürütmüyor olmaları gerekiyor. Ayrıca emeklilik için gerekli olan yaş ve prim günü şartlarını tamamlamış olmaları gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, tüm şartların eksiksiz bir şekilde karşılanması.
Emekli Olamayanlar Primlerini Nasıl Geri Alabilir?
Emeklilik yaşına gelmiş olmalarına rağmen gerekli prim günü eksik olanlar, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı bir başvuru yaparak ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde geri alabilirler.
Prim İadesi Ne Kadar Olur?
SSK’lılar için 2008 yılından önce hem işçi hem de işveren primleri iade edilirken, 2008 yılından sonra sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur’lular için ise tarih ayrımı yapılmaksızın tüm primler iade ediliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için ödenenlerden oluşuyor. Sigortalının hizmet borçlanmaları ve isteğe bağlı sigorta primleri toptan ödemeye dahil edilmiyor. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri ise toptan ödeme kapsamına girmiyor.
Ödenecek Tutar Güncellenir mi?
Evet, ödenecek tutarlar başvuru tarihine kadar geçen yıllar için güncelleme katsayısı ile hesaplanır.
Ölen Kişilerin Yakınları Da Başvurabilir mi?
Eğer sigortalı vefat etmişse, hak sahibi yakınları da ölen kişinin primlerini toplu olarak geri alabilirler. Ancak belirli şartlar gereklidir. Örneğin, en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gereklidir.
Tavanı Aşan Primler İadesi İçin Süreç Nasıl İşler?
Prim iadesi imkanı, yüksek kazanç elde edenler için de geçerlidir. Birden fazla işverene bağlı olarak çalışan kişilerin prime esas kazanç üst sınırını aştıkları durumda, fazla ödenen primler geri istenebilir.
Emekli İşçiler de Tavanı Aşan Primler İçin İade Hakkına Sahip mi?
Evet, emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam eden işçiler için işçi payı olarak kesilen primlerin tavanı aşan kısmı iade edilir. İşsizlik sigortası primi kesilmediği için işçi payı üzerinden geri ödeme yapılır.