Connect with us

EKONOMİ

EYT’lilerden hükümete uyarı! “EYT’yi seçimden sonraya bırakmayın”

Yayınlanma tarihi:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, FOX TV’de yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programının konuğu oldu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, FOX TV’de yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programının konuğu oldu. Özüpak, çalışma hayatının yedinci yılında 4447 sayılı yasanın çıktığını ve anayasal bir hak olan emeklilik hakkının 10 yıl ötelendiğini söyledi. Özüpak, “89 staj girişi ile, çocuk yaşta başladığım çalışma hayatımda bizler sigortalı olduk da çalışma hayatımız devam edecek sanıyorduk ama bizim 2 yılımız elimizden alındı” dedi.

Özüpak, çıraklık döneminin sigorta başlangıcı olarak sayılması gerektiğine dikkat çekerek, “Madem büyüklerimiz gibi çalışma hayatının içerisindeysek, bu hakkın bize iade edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Özüpak, EYT sorununun çözümü konusunda taleplerinin 4447 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılması olduğunu söyledi. Özüpak, “Çözüm önerisi 4447 sayılı kanunun geriye aleyhte işletilmesi, maddesinin yaş maddesinin iptali. Bu durum daha büyük mağduriyetler doğurdu. Genel Sağlık Sigortası’na işsiz arkadaşım tabi bugün ocak ayı itibariyle 150 lira oldu çalışmıyor. Zaten yaşından dolayı iş bulamıyor bu arkadaşlarımız çalışmadığı süreçte de ben sizi borçlandıyorum deniliyor. Üstelik sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bunun gibi çalışma hayatının içerisinde bulunan arkadaşlarımız da maalesef ile kapı gösterilecek yaşa geldiğinden dolayı tereddüt içerisinde. Çalışan arkadaşlarımın aylık bağlanma oranlarının yansıtmış olduğu mağduriyetten dolayı kayıt dışı çalışmayla yaşam şekli seçme yoluna gidiyor çünkü her çalıştığı fazla gün kendisinin kendisine bağlanacak olan emekli maaşından düşüşler yaşıyor” dedi. Özüpak, “EYT’nin mağduriyeti giderilsin, hakkı verilsin ama insanca yaşanabilecek bir maaşla verilsin” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT’liler için ‘çift dikiş’ yorumuna katılmadığını dile getiren Özüpak, “Bu hak bize 99 öncesi veriliyor. Kazanılmış bir hak olduğunu iddia ediyoruz demin de bahsettik bir yasa çıkıyor, yasa öngörülebilir ilkesi hiçe sayılıyor. ve bugün çıkan bir yasayla geleceğimizi bir haliyle planlayabilecek durumda olmalıyız ki aleyhte işletilmesi ile maalesef biz bunu yaşayamadık.” diye konuştu. Özüpak, “Bugün asgari ücret 4253 lira oldu. Asgarinin anlamı da nedir ‘Bundan aşağı geçinemezsiniz’ denilen bir rakamdır. 30 yıl çalışıyorsunuz 28 yıl 32 yıl çalışıyorsunuz ve arkasından sizin emeğinizin karşılığı 2500 lira oluyor. Kiranın 2000 lira olduğu bir şehirde ya da bir gıda harcamasının bu denli arttığı bir ortamda çift dikiş yapılmaması mümkün değil. Versinler gerçekten geçirebilecek bir maaşı hiç kimse çift dikişi düşünmesin” ifadelerini kullandı.

Özüpak, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun yaptığı açıklamalara da değinerek, “Çeşitli isimler, çeşitli açıklamalar yaptı şu aralar. 2 ay evvelinde yine gündem olmuştuk. Sayın Vedat Bilgin’in açıklamaları, en son Grup Başkanvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun EYT sorununda bir öncelik tanıyacağız beşinci sırada olacak açıklaması geldi. Burada Türkiye’ye mal olan bir mağduriyet var ve EYT’nin öncelik sırasında beşinci sırada olması kabul edilebilir bir şey değildir. Biz, ekonomik şiddet yaşıyoruz. Yani geçinemiyoruz. Bize, basına yansıyan haberlerle çözüm önerileri sunulmuş oldu. Biz buna inanıyor muyuz, açıkçası inanmıyoruz. Her seçim arifesinde yine bir nabız yoklaması olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bugün 4,5-5 milyona yakın EYT’li olduğunu belirten Özüpak, yasanın iptali halinde bugün 750 bin kişinin emekli olabileceğini söyledi. Söz konusu emeklilik sürecinin maliyetinin yeni güncellenen maaşlarla yıllık 30 milyar TL’ye tekabül ettiğini belirten Özüpak, devletin kaynaklarının etkin ve doğru bir şekilde kullanımıyla bu maliyet sorununun da aşılabileceğini söyledl. Özüpak, eğer yasa iptal edilmezse EYT’lilerin tamamının 2036 yılında emekli olabileceğini belirtti. Türkiye’nin erken seçim atmosferine girdiğini düşündüklerini kaydeden Özüpak, “Biz seçim malzemesi olmak istemiyoruz. Biz Türkiye’nin en renkli topluluğuyuz, içimizde her partiye gönül veren insanımız var. Bizim talebimiz 4447 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesinin iptali ve anayasal hakkımız olan emekliliğin bize verilmesi. Biz seçimden önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz, eğer seçim sonrasına bırakılırsa ikna olmayız” dedi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla