Ekonomi
EYT’liler için emekli zammı öncesi refah payı ve seyyanen zam detayı netleşti
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında emeklilik başvurusu yapan birçok kişi ilk maaşlarına kavuştu. Devam eden başvuru süreçlerinin hızlı bir şekilde tamamlanması planlanırken, henüz başvuru yapmayan EYT’liler için SGK Kanunu’nda önemli bir detay ortaya çıktı. Temmuz ayındaki emekli zammı öncesinde başvuru yapmayan EYT’lilerin refah payı artışından yararlanıp yararlanamayacakları belli oldu. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, brüt maaşının 20 bin TL’nin altında olan kişiler… İşte EYT’lilere yönelik refah payı ve seyyanen zam haberinin detayları…
Emekli zammı öncesinde SGK’da netleşti! EYT’de ‘refah payı’ ve ‘seyyanen zam’ detayı: Brüt maaşı 20 bin liranın altında olanlar…
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası sonrasında emeklilik başvurusu yapanların büyük çoğunluğunun ilk işlemleri tamamlandı. Ancak emekli maaşı 90 gün içinde bağlanamayan EYT’liler için SGK tarafından yapılan duyuruya göre avans ödemesi yapılacağı bildirildi. Henüz başvuru yapmamış EYT’lilerin en çok merak ettiği konu ise Temmuz ayındaki refah zammından yararlanmak için emeklilik dilekçesini ne zaman vermeleri gerektiği oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında emeklilere enflasyonun üzerinde refah zammı yapılacağını açıklamıştı. EYT’lilere yönelik emekli zam detayları netleşti.
Emekli zamında 2 dönem uygulaması geçerli
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Yaşlılık aylığının hesaplanması” başlıklı 29. maddesinde, emekli aylığının başlangıç tarihinin yılın ilk altı aylık dönemine rastlaması durumunda Ocak ayındaki maaş zammının uygulanacağı belirtiliyor. Yılın ikinci altı aylık dönemine rastlaması durumunda ise öncelikle Ocak zammı, daha sonra Temmuz zammı uygulanarak yeni emeklinin ilk aylığı hesaplanıyor.
Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında emeklilik dilekçesi verenler ile Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında emeklilik dilekçesi verenler, o yıl içinde yapılan tüm emekli aylığı artışlarından faydalanma hakkına sahiptir.
Bu artışlar enflasyon oranındaki normal artışı, refah zamını, seyyanen zamı veya başka adlar altında yapılan her türlü artışı içerir. Örneğin, Ocak ayında emeklilik dilekçesi veren kişi ile Temmuz ayında emeklilik dilekçesi veren kişinin Ağustos ayındaki emekli aylığı aynı olacaktır. Bu konuda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.
Ancak emekli aylığı farkı, son iki yılda olduğu gibi enflasyonun yüksek ve değişken olduğu dönemlerde Aralık ve Ocak aylarında dilekçe verenler arasında ortaya çıkar. Geçen yıl Aralık ayında dilekçe verenler, Ocak ayında dilekçe verenlere göre daha yüksek aylıkla emeklilik hayatlarına başladılar. Ancak bu fark, Ocak ayında emekli aylıklarına yapılan refah zamından yararlanmamalarından kaynaklanmamaktadır. Aralık ayında emeklilik dilekçesi verenler ve Ocak ayında verenler, her ikisi de refah zamından yararlanmışlardır. Aradaki fark, 2022 yılına kadar olan ortalama kazançların hesaplanmasında kullanılan güncelleme sisteminin etkisinden kaynaklanmaktadır.
Sonuç olarak, emekli aylıklarına Temmuz ayında enflasyonun üzerinde olası bir refah zamından faydalanmak için Mayıs ve Haziran aylarında emeklilik dilekçesi vermek ile Temmuz ve Ağustos aylarında vermek arasında hiçbir fark olmayacaktır.
Ancak mevcut brüt ücreti 20 bin lira ve altında olanlar, emekliliği hak etmişlerse hiç beklemeden emeklilik dilekçesi vermeleri gerekmektedir. Emekliliği hak etmiş bir kişi, 2023 yerine 2024 yılı Ocak ayında emeklilik dilekçesi verdiğinde, bu yılın enflasyonun üzerinde yapılan artışlardan, yani refah zamlarından faydalanamayacaktır. Emekli aylığı, 2023 yılındaki tüketici fiyat artışının yüzde 100’ü ile 2023 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) artışının yüzde 30’u oranında artıştan oluşan güncelleme katsayısına göre bellirlenecek.