Ekonomi
EYT’LİLER DİKKAT! Emeklilik Dilekçesi Hangi Ay Verilmeli?
EYT’LİLER DİKKAT! Emeklilik Dilekçesi Hangi Ay Verilmeli?
Emeklilik sürecinde olanlar için dikkat çekici bir konu gündemde: Emeklilik dilekçesini hangi ay vermek daha avantajlı? Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, bu konuda yaptığı açıklamada, emeklilik dilekçesinin verilme tarihini belirlemenin aylık bağlama oranlarını etkilediğini vurguladı.
Aylık bağlama oranlarını etkileyen faktörler arasında başvuru tarihinin önemine değinen Karakaş, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, özellikle aralık ve ocak ayları arasında emekli olanlar arasında aylık tutarlarında ciddi farklılıklar görülebileceğini açıkladı. Bu durum, emeklilik başvurusunun hangi ayda yapıldığının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Ayrıca, 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret ve intibak zammının, dilekçe verilme tarihine göre emekli aylıklarını etkileyeceğini belirten Karakaş, vatandaşlara bilinçli hareket etmeleri ve emeklilik dilekçelerini verirken dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Emekli Aylıkları Nasıl Hesaplanıyor? Sosyal Güvenlik Başuzmanı Detaylarıyla Anlattı
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli aylıklarını hesaplarken dikkate aldığı kriterlere değinen Karakaş, prim ödeme gün sayısı, prime esas kazançlar ve aylık bağlama oranının önemli etkenler olduğunu ifade etti. Kazancın yüksek olması ve prim ödeme gün sayısının artmasıyla birlikte, emekli aylığının yüksek olacağını belirten Karakaş, özellikle 2008 yılından sonra giriş yapanların ne kadar çok çalışırsa aylık bağlama oranının da o kadar yüksek olduğunu ekledi.
Kamu ve Özel Sektör Çalışanları Arasındaki Farklar
Karakaş, kamu ve özel sektör çalışanlarının emeklilik dilekçesini hangi tarihlerde verdiklerinin farklı hesaplanacağına dikkat çekti. Özel sektör çalışanlarının 1 Ocak 2024’ten sonra dilekçe vermelerinin avantajlı olabileceğini belirten Karakaş, enflasyonun yüksek olması durumunda 2024’te dilekçe vermenin daha avantajlı olacağını ifade etti.
Enflasyon Yüksekse 2024’te Dilekçe Vermek Daha Avantajlı
Enflasyonun yüksek olduğu durumlarda 2024’te dilekçe vermenin daha avantajlı olabileceğini belirten Karakaş, bu durumda genellikle ocak ayında dilekçe verenlerin daha avantajlı konumda olabileceğini söyledi. Enflasyon oranının yüzde 65 civarında olduğunda 2022 ile büyük bir farkın olmayabileceğini, ancak yüzde 67 veya daha yüksek olduğunda farkın açılacağını vurguladı.