Ekonomi

EYT’li Emekliler Dikkat! Maaşınız Eksik Hesaplanmış Olabilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan ve maaşlarını yetersiz bulan emekliler için önemli bir uyarı: Maaşlarınız hak ettiğinizden daha az olabilir.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan ve maaşlarını yetersiz bulan emekliler için önemli bir uyarı: Maaşlarınız hak ettiğinizden daha az olabilir.

EYT kapsamında emekli olan ve aylık maaşlarının yanlış hesaplandığını düşünenler için çözüm yolu var. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurarak aylıklarını yeniden hesaplatabilirler. Eğer yeni hesaplama sonucunda aylıkları yüksek çıkarsa, aradaki fark emeklilere ödenmektedir.EYT aylığı bağlama işlemleri hala tamamlanmamış olan yaklaşık 200 bin dosya bulunmaktadır. Yoğun başvurular nedeniyle, hizmetlerin tespiti, aylığa esas gün, kazanç bilgileri, yanlış sicil numarası gibi bilgilerin yanlış girilmesi sonucu aylık miktarları yanlış hesaplanabilmektedir.Sabah gazetesinin haberine göre, emekli aylığının yanlış bağlandığını düşünenler, sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurarak düzeltme talep edebilirler. Yanlış hesap tespiti, dilekçe tarihi itibarıyla yapılır ve hatanın kaynağına bakılır. Eğer hatanın kaynağı kurumdan ise ve hesaplanan aylık eski aylığın üzerindeyse, başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan fark emekliye ödenmektedir.Örnek olarak, Mayıs ayında 7.800 TL aylık bağlanan bir emeklinin düzeltme sonrası aylığı 8.200 TL’ye yükseldiyse, her ay için 400 TL fark ekim ayı dahil olmak üzere kasım ayı itibarıyla toplamda 2.400 TL fark emekliye ödenir. EYT kapsamında mart veya nisan ayında emeklilik başvurusunda bulunup aylık bağlanmayanlar ise SGK müdürlüklerine başvurmalıdır.Aylıktaki gecikmeler eksik prim, tescil sorunu veya prim borcundan kaynaklanabilir. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, yaş şartı olmadan emekli olma hakkına sahiptirler ancak prim borcu veya eksiklik varsa, bu durum düzeltildikten sonra aylık bağlanır. İşlemleri devam eden ve aylığı bağlanamayan EYT’li emeklilerin bir kısmının farklı kurumlarda hizmetleri de olabilir.Farklı iller ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar ve dosyaların tespiti nedeniyle işlemler bazen gecikebilir. Ancak dosyalar bulunduktan sonra hizmetler birleştirilir, eksikler giderildikten sonra emekli aylığı bağlanır.Yasaya göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için yaş koşulu olmadan emekli olma hakkı tanınmıştır. Koşullar ne zaman tamamlanırsa, o tarihten itibaren dilekçe verilerek emekli aylığı alınabilir. Mevcut sistemde, EYT yasası kapsamında başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren aylıklar yatırılır.Koşullarını tamamlayacak olanlarla birlikte, toplamda 5 milyon EYT’linin önümüzdeki yıllarda emeklilik hakkı kazanması beklenmektedir. Ancak EYT çalışma süresini tamamlamamışsa aylık bağlama işlemleri henüz tamamlanmamış olabilir. 1999 yılında işe başlayan erkek çalışanlar gelecek yıl gerekli süreyi tamamlayarak emekli olabilirler. Ayrıca uzun vadeli sigortada başlangıç yaşı 18 olarak dikkate alınmalıdır. Bu yaştan önce sigortalı olanların 18 yaşından itibaren hesaplama yapmaları gerekmektedir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version