Türkiye

EYT’li Emekli İşçilerin İzin Süresi Nasıl Hesaplanır? İşte Tablo

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 6 milyon kişiden 2 milyonu emeklilik başvurusunu tamamladı. Ancak koşulları sonradan sağlayanlar da hala başvurularını sürdürüyor. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler, kullanmadıkları izin ücretlerinin nasıl ödeneceğini ve yeniden çalıştıklarında izin sürelerinin nasıl hesaplanacağını merak ediyor. İşte bu konuda önemli detaylar…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında yaklaşık 2 milyon kişi emeklilik başvurusunda bulundu ve geri kalanlar da prim günü ve sigortalılık koşullarını yerine getirdikçe başvurmaya devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 3 milyon kişi daha EYT kapsamında emekli olma hakkı kazanacak.

Emeklilik dilekçesini aralık ayında verdiğinizde, dilekçeyi verdiğiniz tarihte işten çıkışınız yapılır ve aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğiniz için ertesi günden itibaren sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak yeniden işe girişiniz gerçekleştirilir.

Kanuna göre, kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti, iş akdinin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödenir. İş akdiniz aralık ayında sona ereceği için 1 Ocak’tan geçerli olacak ücret artışı, yıllık izin ücretinize yansıtılmaz. 1 Ocak tarihinden geçerli olacak ücret artışının yıllık izin ücretinize yansıtılmasını talep edemezsiniz.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenler, önceki döneme ait izin sürelerinin tamamını kullanmışlarsa veya ücretlerini almışlarsa, emeklilik sonrasında yıllık izin süreleri ilk defa işe girmiş gibi hesaplanır. Daha önce kaç yıl çalışmış olurlarsa olsun, yıllık izin süresi 14 günden başlar (yaşı 50’den fazla olanlar için en az 20 gün olur). Ancak, emeklilik sırasında önceki dönemin kıdem tazminatı ödenmeyip kullanılmayan izin süreleri varsa, emeklilik sonrasında yıllık izin hesabında bu süreler de dikkate alınır.

Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayan EYT’li kişiler için yıllık izin süresi, yeni işe başlamış gibi hesaplanır. Yıllık izin süresi hizmet süresine göre belirlenir: 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlar için 14 gün, 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlar için 20 gün, 15 yıl ve daha fazla hizmet süresine sahip olanlar için ise 26 günden az olamaz.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Unutmayın ki, EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam ederken yıllık izinlerinizin hesaplanması ve kullanılması konusunda işvereniniz ve iş hukuku kuralları belirleyici olacaktır. Ayrıca, yıllık izinlerinizin kullanılması veya ödenmesi konusunda yaşanan herhangi bir anlaşmazlık durumunda hukuki danışmanlık almanız önemlidir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version