Türkiye
EYT Yasası İle Staj ve Çıraklık Mağdurlarına Emeklilik Kapısı Açılıyor
9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanma yoluyla başlangıcını bu tarihe çekebilenler için heyecan verici bir gelişme: EYT Yasası ile emeklilik yolu açılıyor! Yaş şartının kaldırılması ve emeklilik için gereken prim ve yıl şartlarının tamamlanması, staj ve çıraklık mağdurları arasında büyük bir heyecanla bekleniyor.
Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık dönemlerinde sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle dikkate alınmıyor. Ancak iki istisna bulunuyor:
- Avukatlar, sigortasız olarak geçirdikleri ilk 6 ayı mahkemelerde, geri kalan 6 ayı ise bir avukatın yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlayabiliyorlar.
- Staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası çocukları dünyaya geldiğinde bu dönemi borçlayabilirler.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını, stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini, ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu belirtmişti. Çıraklık için çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı.
Meclis’in açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlar büyük bir merakla bekleniyor. Eğer düzenleme gerçekleşirse, çıraklık süreleri sigorta süresi olarak kabul edilebilir ve işe başlangıç tarihleri geriye çekilebilir. Ancak düzenlemeden yararlanmak için geçmişte çıraklık yapmış ve sigorta primlerini ödemiş olmak gerekecek.
EYT Yasası, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanma imkanıyla başlangıcını bu tarihe çekebilenler için umut ışığı olabilir. Emeklilik yolunda atılacak bu adımlar, staj ve çıraklık mağdurlarının beklediği bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.
BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN