Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

EYT Treni Kaçtı Ama Umut Var! SGK’dan Emekli Olamayanlara Yeni Yol

EYT’yi (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kaçıranlar şimdi alternatif yollar arıyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EYT’yi (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kaçıranlar şimdi alternatif yollar arıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak haklarını almaya başlıyorlar.

Emeklilik için gün sayan ancak emekli olma şartlarını tam olarak sağlayamadığı için haklarını alamayan vatandaşlara SGK’dan açıklama geldi. Prim gün sayısı ve sigorta giriş tarihine göre EYT kapsamında olanlar, emeklilik haklarını SGK’dan alıyor. EYT’den yararlanamayanlar şimdi haklarını almak için SGK’ya başvuruyorlar.

PRİMİNİ TAMAMLAYAMAYANLARA FIRSAT DOĞDU

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi yapılmış ve sigortası başlamış olan vatandaşlar, yeterli prime sahip olamadıkları için emeklilik haklarını alamadılar. Sigortalılık süresi ile prim gün sayısının tamamlanması, emeklilik hakkının elde edilmesini sağlıyor. Emekli olamayan vatandaşlar, SGK’dan primlerini geri alabiliyorlar. Bunun için SGK, detayları emekli olamayan vatandaşlara açıkladı.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

4A (SSK) sigortalıları 5000 – 5975 gün arası primle, 4B (Bağ-Kur) sigortalıları kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün primle emekli olabiliyorlar. Ayrıca, kısmi emeklilik hakkı SSK ve Bağ-Kur’lulara sunuluyor. SSK’lı olan vatandaşlar, kısmi emeklilik için en az 3600 gün primle yararlanabiliyorlar. Bağ-Kur’lular içinse kısmi emeklilik için gereken prim gün sayısı 5400 gün. Prim günü şartının sağlanmasının yanı sıra kısmi emeklilikte yaş şartının da yerine getirilmesi gerekiyor.

SGK PRİM İADESİ NASIL ALINIR?

SGK’nın emeklilik şartlarını yerine getiremeyen çalışanlar için prim iadeleri, toplu para iadesi olarak sağlanıyor. Emeklilik hakkını borçlanarak veya çalışarak elde edemeyen vatandaşlar, SGK’ya toplu para iadesi talebinde bulunabiliyorlar. Toplu para iadesi için belirli şartların sağlanmış olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar, başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumları üzerinden yapıyorlar.

SGK TOPLU PARA İADESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Toplu para iadesi, aktif olarak çalışma hayatına devam etmeyen veya kendi işini sürdürmeyen vatandaşlara sağlanıyor. Halihazırda çalışmayan vatandaşların, ayrıca emeklilik şartlarını sağlayamamış olmaları gerekiyor. Prim günlerini tamamlayamamış olan vatandaşlar, SGK merkezlerine veya il müdürlüklerine dilekçe ile prim iadesi başvurusunu yapıyorlar.

SSK VE BAĞ-KUR TOPLU PRİM İADESİ

SSK’lı olan vatandaşlar, 2008 öncesine ait işveren ve işçi primlerini geri alabiliyorlar. 2008 sonrasındaki döneme ait ise sadece işçi primleri iade ediliyor. Bağ-Kur kapsamında sigortası olan vatandaşlar ise tüm primlerinin iadesini alabiliyorlar. Malullük, ölüm, yaşlılık sigortası primleri bu şekilde geri alınabiliyor.

SİGORTALININ VEFATI HALİNDE YAKINI İÇİN TOPLU İADE

Sigortalı vatandaşın vefat etmesi durumunda, kişinin yakınları gerekli şartlar çerçevesinde iade hakkı için başvurabiliyorlar. Örneğin, Bağ-Kur kapsamında olan çalışanların 1500 gün primi varsa, yakınları SGK’ya toplu para iadesi için başvurabiliyorlar.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam