Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

EYT tartışması! “Siz mezarda emekliliği dayatıyorsunuz”

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmeleri TBMM’de devam ediyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi  ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinin 31’inci bugün gerçekleşti.

TBMM’de bütçe görüşmelerinde bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özeleştirme İdaresi Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Helal Akreditasyon Kurumu bütçe ve kesin hesapları yer aldı.

Görüşmeler sırasında EYT’liler sık sık gündeme geldi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ve HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, hükümete EYT’lileri bir kez daha hatırlattı.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ekonomiye dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Halk, “Ekonomik kurtuluş savaşındayız.” safsatasını satın almadı diye halka saldırmaya hazırlanıyorsunuz. Direnişlerle, sokak eylemleriyle zamları, işsizliği, yoksulluğu, açlığı, sefaleti protesto ediyor diye MGK kararlarına sığındınız, halka savaş açıyorsunuz. “Ekonomik kurtuluş savaşı” adı altında 7 Haziran 2015’ten bu yana gerçekleştirdiğiniz darbeler silsilesinden yeni bir darbe silsilesine daha karar verdiniz, yapmak istiyorsunuz. Ancak şimdi sabırsızlık zamanındayız; işçiler, sağlık emekçileri, emekliler, atanamayan öğretmenler, EYT’liler, engelliler, kadınlar, KHK’liler, yurtsuz gençler, çiftçiler, tarım işçileri, ev işçileri, güvencesizler, bütün toplum tükenmişlik sendromu yaşayan iktidarınızdan hesap sormak için sabırsızlanıyor.”

HDP ADANA MİLLETVEKİLİ KEMAL PEKÖZ İSE ŞÖYLE KONUŞTU:

“Peki, biz nasıl bir bütçe istiyorduk ve neleri önermiştik bu önergelerde; onlardan size söz etmek istiyorum: Örneğin, emekçiler vardı bu bütçede. Kamuda çalışan hiç kimsenin asgari ücretin 3 katından fazla maaş almaması gerektiği ve milletvekillerinin de bu statüye tabi olması isteniyordu. Ataması yapılmayan öğretmenlerin atamasının yapılması isteniyordu. Asgari ücretin net 5 bin lira -daha sonra 6 bin lira olarak revize ettik ama o dönem 5 bin lira talebimiz vardı- olması ve vergiden muaf tutulması talebi vardı.

Öğrenciler ve gençler vardı bu önergelerde. Okullara gerekli duyulan malzemelerin alınabilmesi, ana dilli temelli çok dilli eğitim hakkının hazırlık çalışmalarının yapılabilmesi, azınlık okullarına kaynak aktarılması vardı. Aynı zamanda, akşama kadar sokaklarda terör estiren İçişleri Bakanlığının kontrolündeki Emniyet Genel Müdürlüğünün bütçesinden 10 milyar lira azaltılarak bununla öğrencilere yurt yapılması talebi vardı. Kredi ve Yurtlar Kurumuna borçları olan öğrencilerin borçlarının silinmesi ve her öğrenciye 2 bin lira karşılıksız burs verilmesi talebi vardı. Kamuya ait yurt sayısındaki yetersizliğin giderilmesi ve öğrencilerin tümünün yurtlara yerleşebilir duruma gelmesi talebi vardı. Emekliler vardı, emeklilikte yaşa takılanların emekli olabilmesinin sağlanması isteği vardı. En düşük emekli maaşının 4 bin lira olması vardı. Bu taleplerimizde çiftçiler vardı. Çiftçilerin elektrik borçlarının silinmesi ve çiftçilere üretim için gerekli olan ihtiyaçları kadar elektriğin ücretsiz verilmesi vardı. Borçlarının 50 bin liraya kadar olan kısmının silinmesi ve çiftçiye verilen desteklerin 2 katına çıkarılması vardı. Çiftçilerin tarlalarına gübre atabilmesi için bütçeden kaynak ayrılması vardı. Yine, doğa vardı. Yeterli sayıda yangın söndürme uçağının temin edilmesi talebi vardı. Marmara Denizi’ne akan tüm atık ve kirli suların biyolojik arıtmaya tabi tutulması vardı. Yine, bu taleplerimizde kadınlarla ilgili istekler vardı.

Ev emekçisi kadınların emekli olmalarının yolunun açılması vardı, aynı zamanda sigortalı çalışabilmelerinin sağlanması vardı. Kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması ve şiddet gören kadınların buralarda yaşayabilmesinin imkânının yaratılması vardı. Engelliler vardı, kadro bekleyen engelli yurttaşlarımıza kadro verilmesi ve engelli kadrosu oranının yüzde 10’a çıkarılması vardı. Her haneye ihtiyaçları kadar doğal gaz, elektrik ve suyun ücretsiz temin edilmesi vardı. Esnaf vardı; esnafa doğrudan gelir desteğinin sağlanması vardı, esnafın banka ve kredi borçlarının faizsiz olarak iyi bir vadeye uzatılması vardı. Halklarımız vardı. Yandaş müteahhitlere ödenen garanti ödemelerinin durdurulması, elde edilen kaynağın tüm memleketin köy yollarının yapılmasına ayrılması vardı. Kamu binaları ve yurttaşlarımızın yaşadığı konutların depreme karşı dayanıklı hâle getirilmesi vardı. Sel felaketi yaşanması muhtemel olan yerlerde sele hazırlık çalışmalarının yapılması vardı. Amatör spor kulüplerine destek vardı. Şehir hastaneleri için yandaş müteahhitlere ödemelerin durdurulması; elektrik, su, doğal gaz, internetin tüm hanelere ihtiyacı kadar, sınırsız ve ücretsiz verilmesi, geliri olmayan tüm yurttaşlara ayda 2 bin lira asgari gelir desteği sağlanması vardı.

“BİZİM BÜTÇEMİZDE EMEKLİLER VAR, SİZ MEZARDA EMEKLİLİĞİ DAYATIYORSUNUZ”

Bizim bütçemizde eşitlik var, siz ise eşitliğe değil, eşitsizliğe hayransınız. Bizim bütçemizde ekoloji temelli ekonomi var, siz doğaya düşmanlık yapıyorsunuz. Bizim bütçemizde çocuklar var ama siz Ensar’la çalışmaya devam ediyorsunuz. Bizim bütçemizde “Barınamıyoruz.” diyen öğrenciler var ama siz TÜGVA için kaynak ayırmaya devam ediyorsunuz. Bizim bütçemizde emekliler var, siz mezarda emekliliği dayatıyorsunuz. Bizim bütçemizde engelliler var ama siz engelleyen durumundasınız. Bizim bütçemizde emekçiler var, siz emek çalanlarsınız. Bizim bütçemizde halklar var, inançlar var, Kürtler var ama siz tekçiliği dayatmaya devam ediyorsunuz. Biz coronavirüs salgını, seller, yangınlar, kuraklık, işsizlik, pahalılık, yoksulluk, yolsuzluk, yurtsuzluk, ırkçılık, ayrımcılık, cinsiyetçilik, zorbalık ve şiddetin iç içe geçtiği çoklu kriz koşullarıyla boğuşan halklarımızın iktidar güçlerince bastırılan haykırışı olmaya devam edeceğiz. Şimdi de son kez bütçeyi yağmalamaya çalışıyorsunuz.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam