Sosyal medyada bizi takip edin

2000 Sonrası SGK'lılar

EYT olmadan emeklilik başlıyor: 1999-2008 SGK girişi olanlar emekli olabilecek!

1999 sonrası emekli olacaklar için müjdeli haber geldi. Hükümet seçimi kazanmak için erken emeklilik için düğmeye bastı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

EYT olmadan emeklilik müjdesi: 1999-2008 SGK girişi olanlar erken emekli olabilecek!
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SGK Uzmanları EYT’den yararlanamayanlar için müjdeyi verdi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun 2028 öncesinde erken emekliliğin gündeme geleceğini söyledi.

2028 EYT Olmadan Erken Emeklilik Fırsatı: 1999-2008 Arası SGK Girişi Olanlar İçin Yeni Umut!

Türkiye’de son dönemde kabul edilen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası ile birlikte emeklilik hakkı kazanan kişi sayısı 16 milyona ulaştı. Ancak, bu yasanın dışında kalanlar için de erken emeklilik fırsatları mevcut. 1999-2008 yılları arasında SGK girişi olanlar, belirli şartları yerine getirdiklerinde erken emekli olabilecekler.

EYT Yasası Sonrası Erken Emeklilik İmkânları

EYT yasası ile birlikte, 2 milyondan fazla sigortalı yaş şartı olmadan emekli olma hakkı elde etti. Bu kapsamda, Türkiye’deki emekli sayısı 16 milyona yükseldi. Ancak, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olamayanlar için de erken emeklilik seçenekleri bulunuyor.

SGK Uzmanları 1 günle 17 yıl fazla çalışmak zorunda kalanlar için 2028 öncesi çalışma başlatılacağını açıkladı. İddiaya göre iktidar seçimi kaybetmemek için emeklilik kartını oynayacak.

Erken Emeklilik İçin Alternatif Yöntemler

EYT kapsamına giremeyenler için yasalar, emekliliği öne çekmenin çeşitli yollarını sunuyor. Bu yöntemlerle daha az primle ya da daha erken yaşta emekli olma şansı elde edilebilir. İşte pek çok çalışanın bilmediği 7 erken emeklilik formülü:

1. Çocuk Borçlanması Avantajı

Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahip. Üç çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün (6 yıl) kazanılabiliyor. Bu sayede, şartları yerine getiren anneler 6 yıl daha erken emekli olabiliyor. Ancak, çocukların sigortadan önce doğmuş olması şartı bulunuyor.

2. Askerlik Borçlanması

Erkek çalışanlar ise askerlik sürelerini borçlanarak emeklilik yaşını geri çekebiliyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanma, sigorta giriş tarihini geriye çeker ve erken emeklilik imkanı sunar.

3. Kısmi Emeklilik (10 Yıl Prim)

15 yıl ve 3600 gün prim dolduranlar, kısmi emeklilik imkanıyla erken emekli olabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli olan bu yöntem, 4500 gün prim ve 25 yıl sigortalılık süresi ile emeklilik sağlıyor.

4. Yüzde 60 İş Gücü Kaybı

Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler, malulen emeklilik hakkı kazanabiliyor. Bu durumda, en az 1800 gün prim yeterli oluyor.

5. Vergi İndirimi

Engelli çalışanlar, vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl ve 3600 gün primle emekli olabiliyor. Engellilik oranına göre süre 18 yıl ve 4680 güne kadar çıkabiliyor.

6. Yıpranma Payı

Madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi ağır işlerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine ek günlerle ve işe giriş tarihlerinin geri çekilmesiyle erken emeklilik hakkı kazanıyor.

7. Engelli Çocuk Annesi

Başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğu olan anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerine eklenen süre ile emeklilik yaş şartını düşürebiliyor.

Erken emeklilik fırsatlarından yararlanmak için, bu yöntemlerin detaylarını ve şartlarını dikkatle incelemek büyük önem taşıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam