Connect with us

EYT

EYT için tek şart 25 yaş ve 7200 pirim günü!

Yayınlanma tarihi:

EYT’lilerin gözü kulağı yıl sonunda hayata geçirilmesi beklenen düzenlemeye çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, masada tek formülün olduğunu söylemişti. Peki kulislerde hangi formül üzerinde konuşuluyor? EYT düzenlemesiyle ilgili merak edilen gelişmeleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada “Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var” demişti. Bakan Bilgin ayrıca “Daha çalışmamız sürüyor, birçok aşamadan geçecek” ifadelerini kullanmıştı. Bakan Bilgin belli bir yaş sınırı mı olacak sorusuna ise “bakalım” yanıtını vermişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme milyonlarca kişi tarafından bekleniyor. Çeşitli formüller üzerinde yorum yapılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in masada tek formülün olduğunu söylemesiyle milyonlarca EYT’li heyecanlı bir bekleyişe girdi. Peki o formül ne? Kulislerde ne konuşuluyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya CNN Türk’te anlattı. Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı:

‘NE HOLLANDA NE ALMANYA MODELİ BİZE UYGUN DEĞİL’

“Sayın Bakanın açıklaması son derece doğru bir açıklama. Bizim ülkemizin çalışma koşulları ve sosyal güvenlik yapısı başka ülkelere benzemez. Ne Hollanda ne Almanya modeli bize uygun değil. Bize uyması gereken bazı şartlar var. Bürokratların üzerinde çalıştığı en önemli konu hizmet yılı ve prim günü sayısıdır.

İŞTE MASADAKİ TEK FORMÜL

Hizmet yılı erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarda ise 20 yıllık hizmet süresi ve 7 bin 200 prim günü sayısı. Bu hizmet yılı ve prim günü sayısı 2008 sonrası sigortalı olanlar için geçerli. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanların yaş şartının kaldırılmasıyla ilgili bir formül eğer hayata geçirilecekse erkekler 9 bin günü, kadınlar 7 bin 200 günü tamamladıysa artık yaşı beklemeden emekli olma şartını yerine getiriyor.

Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl. Bu 9 bin gün sayısı yerine 5 bin ile 5 bin 975 gün bizim için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için aranan şartlardır. Bu şartları yerine getiren kadın ve erkekler gün sayısı ve hizmet yılını tamamladıkları taktirde herhangi bir yaş şartına tabir olmaksızın emekli olmaları imkanı söz konusuydu. Vatandaşlar diyor ki ‘Biz sigortalı olduğumuz tarihte yaşla ilgili bir sorunumuz yoktu. Hizmet yılı ve prim gün sayısını tamamladık yaş şartından dolayı emekli olamıyoruz’ diyor.

Sayın Bakan da ‘Biz başka ülkenin formülünü dikkat etmiyoruz. Kendi ülkemiz ve ekonomik yapımızın şartına bakacağız. Bu çalışanlarımızın mağduriyetini ortadan gidereceğiz’ dedi.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla