Sosyal medyada bizi takip edin

EYT

EYT için tek formül! “Hukuk devleti isek…”

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Salih Uzun’dan emeklilikte yaşa takılanlar konusunda çarpıcı açıklamalar geldi. Uzun, EYT’yi savunmanın hukuk güvenliğini savunmak anlamına geldiğini belirterek, “Hukuk devleti isek formül tek: Yapılan hukuksuz uygulamaya son vermek.” diye konuştu.

Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Salih Uzun, Twitter hesabından EYT konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Uzun’un açıklamaları şöyle:

“Çalışma Bakanı, ‘EYT gündemimizde yok’ demiş. Biz de bir grup EYT’li ile yaptığımız toplantı sonrasında gündemimize alalım dedik:

SORU ŞU:

Biriyle sözleşme yaptınız. ‘Şu kadar yıl, şu kadar ödeme yaparsan sana şu tarihte şu hakları vereceğim’ dedi. Siz başladınız ödemeye, her ay tıkır tıkır ödüyorsunuz. Bir gün adam çıkıp diyor ki; ‘ben vazgeçtim, sen şu yaşa gelene kadar sana zırnık vermem.’ BUNA NE DENİR?

Başkası nasıl anlatırsa anlatsın, EYT sorunu tam da budur. EYT meselesini gündemde tutmak, genç yaşta emekliliği savunmak değildir. HUKUK GÜVENLİĞİNİ SAVUNMAKTIR.

Devletler elbette sosyal güvenlik sistemlerini sürdürülebilir kılmak için aktüeryal denge hesabını yaparlar ve emeklilik yaşını yeniden belirleyebilirler. Tek şartla… Hukuk devletleri bunu HUKUKİ GÜVENİLİRLİĞİ ZEDELEMEDEN yaparlar.

EYT meselesi, 8.9.1999’da başladı. Hikmetinden sual olunmaz ‘Devlet Baba’ 4447 sayılı bir yasa çıkardı ve aynı yukarıda sözleşme yapan kural tanımaz adam gibi davrandı. (Hep erkek egemen dil kullandığımın farkındayım, hukuksuzlukları kadına yakıştıramayan dilim varmıyor.)

4447 sayılı yasayla, devlet vatandaşına dedi ki; ‘Şimdiye kadar sana verdiğim sözden vaz geçtim. Emeklilik şartlarını değiştirdim. Senle sözleşme yaptığımda yaş şartı aramıyordum ama artık arıyorum.’ 

Yasadan önce SSK’lılar kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalı olup 5000 gün, Bağ-Kur’lular ve devlet memurları ise kadın için 20, erkek için 25 yıl fiili hizmet şartıyla yaş koşulu aranmaksızın emekli olabiliyordu. 4447 sayılı yasayla bunların yanına bir de yaş şartı eklendi.  

Dediğim gibi, devlet elbette böyle bir düzenleme yapabilir. Ancak yeni değiştirdiği kuralı sadece değişiklik sonrası sigortalı olanlara uygulasaydı bu hukuka uygun olurdu. 

Yasa çıktı ve HİÇBİR HUKUK DEVLETİNDE OLMAYACAK BİÇİMDE GERİ YÜRÜDÜ. Eski tabirle ‘kanunlar makabline şamil olmaz’ (yürürlük tarihinden öncesini etkilemez) şeklindeki genel hukuk kuralı çiğnendi ve bu kanundan evvel devletle emeklilik sözleşmesi yapmış olanlara da uygulandı.  

EYT serüveni böyle başladı. Serüven diyorum ama kimileri için tam anlamıyla dram. Bu insanlar ciddi sorunlar yaşıyor. Ne emekli olabiliyor ne de çalışabiliyorlar. Devlete göre emekli olmak için çok genç, şirketlere göre ise çalışmak için çok yaşlı.  

22 buçuk yıl geçti. Zaten çok sayıda insan daha çok çalışarak / daha çok bekleyerek emekli oldu. SİYASİLER SÖZ VERDİLER. SÖZ VERENLER SÖZLERİNİ UNUTTU.

Şimdi devletin kafası karışık. Bir gün ‘formül arıyoruz’ diyorlar, öbür gün ‘gündemimizde yok’  

Hukuk devleti isek formül tek: Yapılan hukuksuz uygulamaya son vermek. 4447 sayılı yasadaki yaş şartını getiren ek maddeyi kaldırmak. Değilsek, unutun dediklerimi.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam