Connect with us

EYT

EYT için hangi formüller gündemde?

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman, katıldığı programda EYT üzerinde durulan formüller hakkında açıklama yaptı.

Yaklaşık 5 milyon EYT’li yapılacak düzenlemelerle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

EYT için hangi formüller gündemde? EYT’de yaş şartı kalkacak mı? EYT’nin hazine yükü ne kadar? gibi sorular merak konusu haline geldi. Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman, Habertürk ekranlarında yayınlanan Haber Bülteni adlı programa konuk olarak EYT konusunda merak edilen soruları yanıtladı.

EYT İÇİN HANGİ FORMÜLLER GÜNDEMDE?

EYT sorunu hükümetin gündeminde. Çalışma ve Sosyal Güvenlilk Bakanı Vedat Bilgin, EYT sorununun çözüme kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Bilgin, EYT için Ocak ayını işaret ederek şu an için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

EYT için şu formüller konuşuluyor;

1- 3600 prim gününü dolduran 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıda yaş şartı aranmaması,

2- Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim gününü dolduranlarda yaş şartı aranmaması,

3- Kadınlarda 20 yıl 7 bin 200 prim ügnünü dolduranlarda yaş şartı aranmaması,

4- Eksik prim günlerinin tamamlanması,

5- Yüzde 2 gibi bir oranla maaş kesintisi ile erken emekli olma formülü,

ALİ DUMAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

“23 yıllık bir mağduriyetten bahsediyoruz. Bir haksızlıktan, hukuksuzluktan bahsediyoruz. Her dilimiz döndüğünde de söylüyoruz. Aleyhte çıkan bir yasanın geriye doğru işletilmesiyle EYT mağduriyeti oluşmuştur.

Şimdi buradaki formüllerden yeni bir EYT problemi yeniden çıksın istemiyoruz vatandaşlar olarak. Yarın biz şunu konuşmayalım: Sen eski EYT’lisin, ben yeni EYT’li…

‘KÜÇÜK ÇÖZÜMLER HİÇBİR ZAMAN SONUCA ULAŞMAZ’

Küçük çözümler hiçbir zaman sonuca ulaşmaz. Eğer yapılacaksa bunun tamamı çözülmeli. Alınacak tedbir, bu haksızlık ve hukuksuzluğa neden olan maddenin yürürlükten kalkmasıyla olur.

EYT’DE HANGİ FORMÜL NE GETİRİYOR?

Şöyle söyleyelim: Birinci madde 3600 günle yaşa bakılmaksızın değildir o. 3600 gün yasa teklifi şöyleydi çünkü: Kadın için 50 erkek için 55 yaşını doldurmuş olup, sigorta girişi 1999 yılının 8 Eylül’ünden önce olup,  3600 gününü tamamlayanlar emekli olsun yasa teklifiydi o. Burada bir yaş şartı yine var. Kısmi emeklilik diyor buna sosyal güvenlik mevzuatı.

Diğeri 25 yıl, 9 bin günle emeklilik. Şu an itibariyla ilk defa 1999 yılından sonra sigortalı olmuş ve 2008 yılı aralığında çalışmış olanlar için 25 yıl 9 bin bağ-kur emekli sandığında kullanılıyor. SSK’de ise 7 bin kullanılıyor.

Yani burada 25 yılı sabit kılıp çalışmayı 9 bin güne çıkarmak… Biz burada izleyenlerimize bir bilgi vermiş olalım: Bir yıl 360 gündür sosyal güvenlik mevzuatına göre.  25 yıl x 360 yaparsanız 9 bin gün karşınıza çıkar. 25 yıl boyunca aralıksız çalışmış kişileri kapsar anlamı taşır.

‘AMAÇ KALICI ÇÖZÜM OLUŞTURMAK OLMALI, 2023’Ü ATLATALIM GİBİ DEĞİL’

EYT’nin durumu artık ayyuka çıktı. Bir şekilde çözüm üretilmeye gayret ediliyor. Amaç burada kalıcı çözüm oluşturmak olmalı. Bir pansiyon gibi değil, 2023’ü atlatalım gibi değil…

Bu çalışmada da EYT’li olan herkes başka formüllere karşı çıkacaktır. Hiçbir zaman çözüm oluşturmayacaktır.

(Yüzde 2’lik kesinti olan beşinci çözüm önerisi formülü) Günümüz koşullarında en düşük aylık 3.500 lira. Ondan daha da kırpıntıya girerek, emekçinin cebinden parayı düşürmek; biz buna ne hak diyebiliriz, ne adalet diyebiliriz, ne de beklenen diyebiliriz.

EYT’LİLER HANGİ FORMÜLE NE DİYOR?

Formül değil, vatandaş çözüm bekliyor. Bu işin çözümü de belli: Bir çözüm masası kurulur, kim 1999’dan önce sigortaya girmiş, iş vereniyle devletiyle bir iş bağı kurmuşsa, bu iş bağının karşılığı o tarihlerde neyse bugün de karşılığını alır.

EYT’NİN MALİYETİ

Türkiye’de 1999 yılında sigortaya girip de halen emekli olamamış yaklaşık 5 milyon civarında çalışan var. Şu an itibarıyla bize bir emeklinin maliyeti yeni gelen zamlarla beraber ortalama 5 bin lira. Yani bir milyon emekli için 5 milyar para lazım. Bir milyon hemen emekli olabilecek sayı var dersek, o zaman hazineye aylık yükü 5 milyar TL demektir.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla