Sosyal medyada bizi takip edin

EYT

EYT çıkarsa kim nasıl yararlanacak?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, taleplerini yüksek sesle dile getirmeye devam ederken, hükümetin konuyla ilgili çalışmayı ne zaman TBMM’ye sunacağı merak ediliyor. Peki, EYT çıkarsa kim nasıl yararlanacak? SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a göre tabi olanlar hangi koşullarda emekli olabilecek?

Son günlerde konunun bu yıl içinde komisyona gelebileceği yönünde beklentiler dile getirilirken hükümetin EYT konusunda nasıl bir teklif sunacağı, bu teklifin EYT’lilerin beklentilerini karşılayıp karşılamayacağı ise henüz bilinmiyor. Sözcü yazarı Sezgin Özcan, “Kimler EYT’li sayılıyor?” başlıklı yazısında yasasının çıkması halinde kimin nasıl yararlanacağı ile ilgili mevcut çalışma yasaları kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

EYT ÇIKARSA KİM NASIL YARARLANACAK?

“Son olarak AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un ‘EYT’de çalışma yapılıyor, tarih söyleyip beklentiye yol açmak istemem ama bu konu hükümetin masasında’ açıklaması üzerine umutlar yeniden yeşerince EYT soruları da yoğunlaştı.” diyen Özcan, soruların ‘EYT kapsamında mıyım?’, ‘EYT’li miyim?’, ‘Olası bir EYT yasası çıkarsa ben de yararlanabilir miyim?’ başlıkları altında toplandığına dikkat çekti.

PEKİ, KİMLER EYT’Lİ SAYILACAK?

Özcan, “Peki, kimler emeklilikte yaşa takılanlar?” sorusuna, “8 Eylül 1999 (dahil) tarihinden önce herhangi bir sigortalılık (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka emekli sandığı) kapsamında sigortalı olanlar EYT kapsamında sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 tarihinde 4447 Sayılı Kanun’la yapılan değişiklik öncesinde yaş koşulu aranmaksızın; 4/a (SSK) sigortalıları 5.000 prim günü ve kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi, 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları kadın ise 20 tam yıl (7.200 gün), erkek ise 25 tam yıl (9.000 gün) prim günü, 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında iştirakçi olan kadınlar 20, erkekler 25 tam yıl hizmet süresi, koşullarını sağladıklarında emekli olabiliyordu. Yapılan değişiklikle, sigortalılık süresi ve prim günü/hizmet süresi koşullarının yanı sıra bir de kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş koşulu getirildi. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için de kademeli yaş koşulu öngörüldü.” cevabını verdi.

Özcan, EYT kapsamında sayılmak için öncelikle sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999 (dahil) tarihinden önce olması ya da sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olmakla birlikte sigorta başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılmasına bağlı olarak sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihi öncesine çekilmiş olması gerektiğine ve bu şekilde sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 (dahil) tarihinden önce olanların EYT kapsamında sayıldığına dikkat çekti.

“HENÜZ KULİS HABERLER DIŞINDA BİLGİ YOK, ANCAK TALEP NET”

“EYT kapsamında olmakla birlikte, EYT’li sayılabilmek için ise emekliliğe hak kazanmak için aranan yaş dışındaki; 4/a’lılar açısından sigortalılık süresi ve prim günü, 4/b’liler açısından prim günü, 4/c’liler açısından hizmet süresi, koşullarını sağlamış olmak gerekiyor.” diyen Özcan, EYT’liler için öngörülen emeklilik koşulları konusunda kamuoyu ile paylaşılmış bir bilgi olmadığını, konunun kulis haberleri üzerinden tartışılıldığını ancak talebin emeklilik koşullarında 8 Eylül 1999 öncesine dönülmesi olduğunu hatırlattı.

Özcan yazısını şöyle tamamladı:

4/A, 4/B, 4/C KAPSAMINDA OLANLAR…

“EYT’liler için öngörülecek emeklilik koşulları konusunda kamu tarafından net bir bilgi paylaşımı olmamakla birlikte, şayet yasa çıkarsa, yasa hükümlerinden yararlanabilmek için en azından emeklilik için gereken yaş dışındaki, 4/a (SSK)’lılar ve banka sandığına tabi olanlar açısından sigortalılık süresi ve prim günü, 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında olanlar açısından prim günü/hizmet süresi koşulunu sağlamış olmak gerekecek.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam