Türkiye
Evlenen kadın isterse kendi soyadını kullanmaya devam edebilecek
Anayasa Mahkemesi evlenen kadınların, eski soyadıyla hayatına devam edebileceği kararını içeren kanunu, kadın ile erkek arasında eşitsizliğe yol açtığı gerekçesi ile iptal ettiğini açıkladı.
Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararda, İstanbul 8. Aile Mahkemesi, yargılamasına baktığı bir davada, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesine göre, “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.” hükmünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi
“EŞLER ARASINDA CİNSİYET TEMELİNDE FARKLI MUAMELE”
Açıklanan kararda, “Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır.” kararına yer verildi.
“BU KURAL ANAYASAYA AYKIRI, İPTALİ GEREKİR”
Anılan kanunun “farklı muamele” sebebiyle anayasaya aykırı olduğu ifade edilen kararda, “Bu itibarla evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenle kural anayasanın 10’uncu maddesine aykırıdır, iptali gerekir.” yorumları bulunuldu.