Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

Evde Yoğurt Yaparken Nelere Dikkat Etmeli? Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Evde Yoğurt Yaparken Nelere Dikkat Etmeli? Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yoğurt, sağlığımız için önemli bir fermente ürün olup doğru şekilde yapılması gereken bir süreç içerir. Evde yoğurt yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatan bu yazıda sağlıklı ve katı kıvamlı bir yoğurt elde etmenin ipuçları veriliyor.

Göçebe beslenme kültürünün temel besinlerinden biri olan yoğurdun ilk örneklerinin hayvan derileri içinde yapıldığı tahmin ediliyor. Deri içinde bulunan bakteriler mayalanma sürecini doğal olarak başlatırken günümüzde ise birçok malzeme yani maya ile yoğurt yapılabiliyor. Çiğ, nohut, bazı yeşillikler ve incir ilk akla gelen mayalar arasında yer alıyor.

Evde yoğurt yaparken öncelikle iyi bir süt bulmak önemlidir. Sütün doğal beslenmiş inek, koyun ve keçiden hijyenik ortamda sağılmış olabilmesi için bu sütü satanı bulmanız gerekiyor. Hayvanların yaşadığı ortam, sağlık durumları, sütün sağımı sırasında uyulması gereken kurallar ve devamında sütün konulduğu kapların temizliği güzel bir yoğurda giden süreçte çok önemlidir.

Evde yoğurt yaparken sütü kaynatırken ısıl işlemi doğru yapmak gerekiyor. Sütü 90 derecede 10 dakika kaynatın. Kaynadığında 5 dakika daha kaynatmanız yeterli olacak. Üste çıkan köpüğü birkaç kez karıştırın. Besin değeri azalmaması için yazdığımız sürenin üzerinde ısıtmamaya özen gösterin.

Mayalama işlemi için kaynatılmış sütün 43-45 dereceye kadar soğuması gerekiyor. Parmağınızı sütün içine batırıp yediye kadar sayarak sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. Mayalama sıcaklığını muhafaza etmek için yoğurt tenceresini uygun bir şekilde izole edebilirsiniz.

Yoğurt mayası olarak önceki yoğurttan kalan küçük bir miktarı kullanabilirsiniz. Her bir litre süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt mayası yeterli olacaktır. Maya eklenmeden önce sütün bir kısmıyla karıştırarak homojen bir şekilde dağılmasını sağlayın.

Mayalanan yoğurdu uzun süre bekletmeden buzdolabına koyun ve bir gün sonra tüketin. Uzun süre bekletilen yoğurtlarda temizlik ve hijyenin iyi sağlanamaması nedeniyle küf oluşumu ve tat değişiklikleri olabilir.

Evde yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken unsurların başında iyi bir süt bulmak, doğru kaynatma işlemi, uygun mayalama sıcaklığı ve hijyenik ortam gelir. Bu adımları takip ederek sağlıklı ve taş gibi bir yoğurt elde edebilirsiniz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam