Ekonomi
Ev Sahiplerinin Son Oyunu: Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi
Kiracısını evden çıkarabilmek için her yolu deneyen ev sahipleri, son olarak boş tarihli tahliye taahhütnamesi kullanmaya başladılar.
Kiracısını evden çıkarabilmek için her yolu deneyen ev sahipleri, son olarak boş tarihli tahliye taahhütnamesi kullanmaya başladılar. Bu oyunun kurbanı olan kiracılar, evden çıkmak zorunda kalıyorlar.
Son dönemde ev sahipleri, kiraya verdikleri evler için tahliye taahhütnamesi talep ediyorlar. Kiracılar ise kiralık ev bulmanın zorluğu nedeniyle bu taleplere boyun eğiyorlar. Ancak tahliye taahhütnamesi imzalarken dikkat edilmesi gereken bir husus var.
Ev sahipleri, kiracılardan tarih kısmı boş bırakılarak tahliye taahhütnamesi alıyor. Ev sahibi istediği zaman bu tarih kısmını doldurarak tahliye taahhütnamesini işleme sokabiliyor.
Yargıtay’ın emsal kararına göre, kiracı tarih kısmının sonradan ev sahibi tarafından doldurulduğunu ispat etse bile yasal bir hakkı olmuyor. Kiracı eğer tarih olmayan tahliye taahhütnamesine imza atmışsa bunun sorumluluğunu göze almış olarak değerlendiriliyor.
Bu durumda kiracı, ev sahibinin istediği tarihte evden çıkmak zorunda kalıyor. Ev sahibi, bu tarihe kadar kiracının evden çıkmasını veya fahiş zammı kabul etmesini sağlayabiliyor.
Son dönemlerde bu yolu çok sayıda ev sahibinin uygulamaya soktuğu biliniyor. Bu nedenle kiracıların tahliye taahhütnamesi imzalarken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Tarih kısmını mutlaka doldurduktan sonra imzalamaları gerekiyor.
Kiracılar Nasıl Korunabilir?
Kiracılar, ev sahipleri tarafından boş tarihli tahliye taahhütnamesi verilmesi durumunda aşağıdaki adımları takip ederek kendilerini koruyabilirler:
- Tahliye taahhütnamesinin tarih kısmını doldurmadan imzalamayın.
- Tahliye taahhütnamesini imzalamadan önce bir avukata danışın.
- Ev sahibinin size tahliye taahhütnamesi imzalatmadan önce kira sözleşmenizi imzalamasını sağlayın.
Bu adımları takip ederek ev sahiplerinin son oyunundan korunabilirsiniz.