Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Ev Sahiplerine Son Darbe! Boş Evlere Vergi Geliyor!

Meclis’in tatil dönüşü için planlanan ikinci vergi paketi kapsamında, boş konutlar için yeni vergi düzenlemeleri gündeme geliyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Meclis’in tatil dönüşü için planlanan ikinci vergi paketi kapsamında, boş konutlar için yeni vergi düzenlemeleri gündeme geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha geniş kapsamlı bir paket için sonbahar aylarını işaret etti ve bu kapsamda boş tutulan konutlara yönelik vergi düzenlemesinin de yer alacağını belirtti.

Boş Konutlar İçin Yeni Vergi Düzenlemesi

İstanbul’da, su faturaları üzerinden yapılan tespitlere göre yaklaşık 600 bin konutun boş olduğu ifade ediliyor. Gayrimenkul uzmanları, bu verginin konut fiyatlarının artış hızını yavaşlatabileceğini ancak aynı zamanda yatırımı caydırıcı bir etkisi olabileceğini vurguluyor.

İkinci Vergi Paketi TBMM Gündeminde

Kiraya yapılan yüzde 25 zam sınırının sona ermesinin ardından ekonomi yönetiminden yeni bir adım geldi. Boş konutlara yönelik vergi uygulamasının da dahil olduğu ikinci vergi paketi, gayrimenkul alım, satım ve kiralanmasına yönelik ek vergi düzenlemeleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelmeye hazırlanıyor.

İstanbul’da 600 Bin Boş Konut

İstanbul’da su faturalarından yola çıkarak yapılan tahminlere göre yaklaşık 600 bin evin boş tutulduğu belirlenmiş durumda. Ekonomiye katkı sağlamayan bu “hayalet evler” için yeni bir vergi düzenlemesi getirilmesi planlanıyor.

Kiralık Konut Piyasasına Yeni Arz

Uzmanlar, bu verginin kiralık konut piyasasına yeni arz kazandırabileceğini ve dolayısıyla kira fiyatlarındaki artışı yavaşlatabileceğini öngörüyor. Ancak, boş evlere getirilecek verginin, konut yatırımlarını caydırabileceği konusunda da uyarılarda bulunuyorlar.

Kirada Teşvik Çağrısı

Barınma krizinin çözülmesi için kiralamanın teşvik edilmesi gerektiğini belirten gayrimenkul uzmanları, özel sektörün vergi teşvikiyle satılamaz kiralık konut üretmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, devletin arsa tahsis ederek “bu evler kiraya vermek üzere satın alınabilir” şerhiyle kiralık konut üretimini ve kiralamayı teşvik etmesi gerektiğini öneriyor. Bu sayede hem barınma krizi hafifletilebilir hem de kira piyasasında denge sağlanabilir.

Hanehalkı En Çok Kiraya Para Harcadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı Tüketim Harcaması 2023 verilerine göre, vatandaşlar en fazla harcamayı yüzde 23,9 oranıyla konut ve kiraya yapıyor. Bu oran, yüzde 21,9 ile ulaştırma ve yüzde 20,6 ile gıda harcamalarını geride bırakıyor. Yani vatandaşlar, kiralarını ödeyebilmek için gıda harcamalarından kısıyor. Tek kişilik hanelerde ise konut ve kira harcamalarının oranı yüzde 31,8’e çıkıyor.

Milli Emlak’tan Yazlık Bölgelerde Uygun Fiyatlı Arsa Satışı!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam