Son Dakika

Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasında Dava Patlaması Bekleniyor: Kiracılar Bunu Yaparsa Tazminat Ödeyebilir

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda 1 Temmuz’dan itibaren artış bekleniyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda 1 Temmuz’dan itibaren artış bekleniyor. Kiracının imza almadan gerçekleştirdiği tadilatlar, ev sahibine tazminat ödeme yükümlülüğü doğuruyor.
Temmuz ayı itibariyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda patlama yaşanması bekleniyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!


Gerek kiralarda son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 sınırının sona ermesi gerekse ekonomik durumun dava sayılarını artırması bekleniyor.


Davalara konu olan nedenlerin başında tahliye, kira tespit ve tazminat yer alıyor.
Ev sahiplerine tazminat hakkı doğuran en önemli sebeplerde de kiracının ev sahibinden imza almadan yaptığı tadilatlar öne çıkıyor.


“SÖZLEŞMEYE UYGUN KULLANMALIDIR”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kira hukuku alanında uzmanlaşan Avukat Alper Şeref Güler, konuya ilişkin Yeniçağ’dan Tolga Şahin’e yaptığı açıklamada, “Kiracı; kira süresi boyunca kiralananı sözleşmeye uygun olarak kullanmalıdır. Ancak kiracılar, konutlarda kimi zaman kendi estetik anlayışlarına göre tadilatlar yapmak istemekte. Bu durumda esaslı bir tadilat yapılacaksa kiraya verenin yazılı rızası gereklidir. Yazılı rıza alınıp alınmayacağı çoğu zaman kira sözleşmelerinde önceden belirleniyor. Üstünde çok durulmadan imzalanıp kira ilişkisi başlıyor.” ifadelerini kullandı.


“TAZMİNAT İSTEME HAKKI DOĞMAKTADIR”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Güler, “Oturulan evde tadilat yapılması, kiraya verenin iznine tabidir. Kiralananı ne şekilde aldıysan, bırakırken de o şekilde iade etmek zorundasın. Ancak yapılacak tadilata ilişkin kiraya verenden yazılı rıza alınması gerekiyor. Bunun dışındaki her türlü yenilik ya da değişiklik kira sözleşmesine aykırılık teşkil eder, sözleşmenin ihlali anlamına gelir. Bu durumda, kiraya verenin ‘sözleşmeyi feshi’ hakkı doğar ve tazminat talep etme hakkı da ortaya çıkar.” şeklinde devam etti.


“İMAR KANUNUNA AYKIRILIK TEŞKİL EDEBİLİR”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Güler, izinsiz yenilik ve değişiklik halinde kiraya verenin öncelikle mülkte oluşacak hasarın tamirini talep edebileceğini, bu durumda mülkün eski haline getirilmesi için yapılacak tamirat masraflarını kiracının karşılamak zorunda olduğunu belirtti.
Ev sahiplerinin bir diğer hakkı ise, sözleşmenin feshi ve tahliye olduğuna işaret eden Güler, “Ev sahibi mülkten tahliye talebinde bulunabilir. Ayrıca tazminat talebinde de bulunabilir. Bunlar tadilat maliyetlerini, mülkte oluşan hasarın onarımını ve kiracının ihlalinin sebep olduğu diğer masrafları barındırabilir.” dedi.
“TÜM BUNLARA EK OLARAK…”

Kiracının bu tadilatı İmar Kanunu’na aykırılık teşkil edebilir, bu da belediyeler tarafından kesilen imar para cezalarının ve diğer masrafların kiracı tarafından karşılanmasını gerektirebilir.
Son olarak Güler, “Teknik bir konu olacak lakin buradaki rızanın yazılı olması geçerlilik değil, ispat şartı. Kiracı izin almadıysa tadilat yapabilir, ancak daha sonra kiraya verenin açacağı tahliye ve tazminat davasında rızanın yazılı delille ispat edebilirse.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version