Türkiye
Ev Sahipleri Kira Sınırını Delmeye Çalışıyor! Yeni Yol Kiracıları Sıkıntıya Düşürecek
Ev sahipleri, kira bedelinin yüzde 25 zam sınırını yetersiz buldukları için yeni alternatifler arayışına girdiler. Son iki yılda kira tespit davalarında yaşanan artış, beş yıldan eski kiracılara uygulanan bu kısıtlamanın ev sahipleri üzerindeki etkisini artırdı. Hukukçular, bu noktada “uyarlama davaları” taleplerinin yükselişte olduğunu ifade ediyorlar. Uyarlama davası, beş yıl kriteri olmadan, ev sahiplerine 1-2 yıllık kiracıları için kira bedelini revize etme imkanı sunuyor.
Yükselen Uyarlama Davası Talepleri
Son aylarda ev sahiplerinin kira uyarlama taleplerinde büyük bir artış yaşandığını belirten hukuk uzmanları, bu durumun beş yıl kriterinin olmamasından kaynaklandığını vurguluyor. Artık ev sahiplerinin kısa vadeli kiracılara karşı da uyarlama davası açma eğiliminde olduğu belirtiliyor.
Uyarlama Davasında Zaman Kriteri Yok
Tespit davalarının aksine, uyarlama davasında zaman kriteri bulunmaması, ev sahiplerine daha fazla esneklik sağlıyor. Bu durum, ev sahiplerine daha hızlı bir şekilde kira bedeli revizyonu talebinde bulunma fırsatı sunuyor.
Uyarlama Davasının İspat Şartları
Ancak uzmanlar, uyarlama davası için düşük kira bedelinin tek başına yeterli bir gerekçe olmadığını vurguluyor. Ev sahiplerinin öngörülemeyen ve ispat edilebilir mağduriyet durumlarını delillendirmeleri gerektiğini ifade ediyorlar.
Kiracının da İsteme Hakkı
Ev sahiplerinin yanı sıra, kiracıların da uyarlama davası açma hakkı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle pandemi gibi olağanüstü durumların, kiracılar için uyarlama taleplerini haklı kılabileceğini belirtiyorlar.
Yüzde 25 Zam Sınırının Etkisi
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Dr. Ali Yüksel, yüzde 25 zam sınırının getirilmesiyle kira düşüklüğünün tek başına bir neden olamayacağını ifade ediyor. Yüksel, yasal sınırlamaların uyarlama taleplerine engel olabileceğini belirtiyor.
Uyarlama Davasının Zorlukları
Uyarlama davalarının her zaman kolay olmadığına dikkat çeken uzmanlar, mahkemelerin marjinal ve öngörülemeyen durumları kabul etme eğiliminde olduğunu ifade ediyorlar. Bu nedenle, ev sahipleri için ispat sürecinin önemine vurgu yapılıyor.