Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

Eski SSK Müdürü: Emekliler yoksulluk eşiğinde

Eski SSK Müdürü Zekai Özcan: Emeklilik sistemi çöktü, EYT seçim rüşveti oldu!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Eski SSK Müdürü Zekai Özcan: Emeklilik sistemi çöktü, EYT seçim rüşveti oldu!
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Eski SSK Müdürü Zekai Özcan’dan Çarpıcı Açıklamalar: Emeklilik Sistemi Çöktü, EYT Seçim Rüşveti Oldu

Emeklilik Sistemi Yoksulluk Eşiğinde

Eski SSK Müdürü ve AK Parti milletvekili Zekai Özcan, Türkiye’deki emeklilik sisteminin çöktüğünü ve emeklilerin yoksullukla karşı karşıya olduğunu belirtti. Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Özcan, “Emeklilik sistemi çöktü. Emeklilerin yoksulluk eşiğinden kurtulabilmesi için en kısa yol, sistemin eksiklerini gidermektir. 2024 Ocak ayında emekliler, aldıkları asgari 10 bin liranın alım gücünü bir daha göremeyecekler,” diyerek mevcut duruma dikkat çekti.

Emeklilik Bir İnsan Hakkı Değil, Bir Kazanılmış Hak

Zekai Özcan, emeklilik kavramının yanlış kullanıldığını savunarak, “Emeklilik bir insan hakkı değildir. Bu, sigortalıların belirli prim gün ve yaş şartlarını tamamladığında kazandığı bir haktır. Gerçek insan hakkı, kendine bakacak durumda olmayanlara bağlanan aylıklardır. Örneğin, 65 yaş üstü yaşlılık aylığı bu kapsamda değerlendirilebilir,” dedi.

EYT Seçim Rüşveti Mi Oldu?

EYT’yi “gasp edilmiş bir hakkın iadesi” olarak göstermek yanlıştır diyen Özcan, OECD ülkelerinin çoğunda çalışanların haklarının güvence altına alındığını vurguladı. “İlk büyük hata, 1969’da Süleyman Demirel’in seçim rüşveti olarak 25 yıl ve 5000 prim günü şartıyla emeklilik hakkı vermesiydi. Bu düzenleme, kadınların 38, erkeklerin ise 43 yaşında emekli olmasının yolunu açtı,” dedi.

Emeklilik Yaşındaki Değişiklikler ve EYT Sorunu

Zekai Özcan, 1986’da Turgut Özal’ın emeklilik yaşını kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak düzenlediğini hatırlatarak, bu kanunun henüz uygulamaya girmeden 1992’de tekrar eski düzene döndüğünü belirtti. “1999’da ise Ecevit hükümeti emeklilik yaşını kademeli olarak kadınlar için 58, erkekler için 60’a çıkarttı. Bu düzenlemelere yapılan itirazlar sonucunda EYT problemi ortaya çıktı,” diye konuştu.

Seçim Kaygısı ve EYT Düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Seçim kaybetme pahasına EYT’lileri emekli etmeyeceğim” demesine rağmen, seçim kaygıları nedeniyle sözünden döndüğünü belirten Özcan, “Muhalefetin de baskısıyla seçim rüşveti karşılığında bir kanun çıkardılar ve milyonlar emekli edildi,” dedi. OECD ülkelerinde emeklilik yaşının 65-67 olduğunu hatırlatan Özcan, Türkiye’de genç yaşta emeklilik uygulamasının sürdürülemez olduğunu belirtti. “Bu kısa vadeli siyasi çıkarcılık, gelecek kuşakların haklarının gaspı demektir. Sigorta tekniği ve ekonomik açıdan bunun bir izahı olamaz,” diyerek eleştirilerini sonlandırdı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam