Ekonomi
Erken Emeklilik Şartları Değişti: 10 Yıl Sigortalılıkla 47-49-50-55 Yaşında Emekli Olabilirsiniz
Erken emeklilik hayali olanlar için yeni fırsatlar geldi.
Erken emeklilik hayali olanlar için yeni fırsatlar geldi. Sigorta başlangıcı 1999’dan 2019’a kadar olanlara yaş şartı değişti.
Erken emeklilik hayali kuran çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yeni fırsatlar gelmeye devam ediyor. Türkiye’deki emeklilik şartları belirli durumlarda esneyebiliyor. Özellikle çalışma hayatının içinde yaşanan bazı kazalar halinde daha erken emeklilik imkanı doğuyor. Bu emeklilik fırsatı malûlen emeklilik olarak biliniyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu düzenlemeyle ilgili SGK’dan yeni bir açıklama var.
Malûlen Emeklilik Şartları Değişti
SGK’nın açıklamasına göre, malûlen emeklilik için çalışma gücünü %60 oranında kaybeden kişilere sağlanıyor. Bu şartı yerine getiren ve aynı zamanda 1800 gün primi ve on yıl sigortalılık süresi olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazarak erken emekli olabiliyor.
Daha önce malûlen emeklilik için 1800 gün prim ödeme şartı aranıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu şart 10 yıl sigortalılık süresine düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte sigorta başlangıcı 1999’dan 2019’a kadar olanlar 47-49-50-55 yaşında erken emekli olabilecekler.
Kısmi Emeklilik Düzenlemesi de Yolda
Malûlen emeklilik düzenlemesinin yanında yeni dönemde kısmi emeklilik fırsatları da gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa teklifi ile birlikte artık vatandaşlara on yıl ile 12,5 yıl çalışma süresi olması halinde kısmi emeklilik fırsatı sağlanacak.
Kısmi emeklilik düzenlemesinde artık hazırlıklar son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde düzenlemeye ilişkin detayların da kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
Erken Emeklilik İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Malûlen emeklilik şartlarını taşıyanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı bir dilekçeyle başvuru yapabiliyor. Yapılacak incelemelerin sonucunda başvuru sahibinin durumu kesinleşirse emekli aylığı bağlanıyor.
Başvuru dilekçesinde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
- Başvuru sahibinin adı soyadı, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, adresi
- Sigorta başlangıç tarihi
- Prim ödeme gün sayısı
- Çalışma gücü kaybına ilişkin sağlık raporu
Dilekçeye sağlık raporu eklenmelidir. Sağlık raporu, tam teşekküllü bir hastaneden alınmalıdır.
Erken emeklilik başvurusu için gerekli belgeler eksiksiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilir. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda başvuru sahibinin durumu kesinleşir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde emekli aylığı bağlanır.