Emeklilik
Erken emeklilik için büyük fırsat! Toplu parayı yatıran emekli olabilir
Emeklilik, çalışan her bireyin hayali olabilir. Ancak bazen beklenen emeklilik yaşı gelmeden önce emeklilik düşünülebilir. Emekliliği beklemek zorunda olmadan erken emekliliğin kapısını aralayan bazı istisnalar bulunuyor. Bu istisnalar sayesinde, yıllarca prim ödemesi veya belirli bir sigorta yılını doldurmanız gerekmeden, erken emeklilik hayali gerçekleşebilir.
Doğum borçlanması ile erken emeklilik
Kadınlar için özellikle önemli bir avantaj olan doğum borçlanması ile erken emeklilik mümkün. Sigortadan sonra doğum yapan kadınlar, her çocuk için 720 gün prim borçlanarak toplamda 2160 gün prim kazanabilirler. Eğer yaş ve yıl şartları tamamlanırsa, bu yöntemle 6 yıl beklemeden emekli olabilirler.
Askerlik borçlanması ile erken emeklilik
Erkekler için de bir istisna bulunuyor. Sigortadan önceki askerlik dönemlerini borçlanarak işe giriş tarihlerini geri çekebilirler ve 1 yıl erken emekli olabilirler. Ayrıca, sigortadan sonraki askerlik dönemleri de borçlanarak prim kazanılıyor. Yedek subaylar ise 12 aylık dönemin primini kullanabiliyor, yıpranma ile 3 ay daha kazanabiliyorlar.
Hizmet borçlanmaları
Bazı durumlarda, hizmet borçlanmaları ile de erken emeklilik mümkün olabilir. Örneğin, Emekli Sandığı’na tabi çalışan memurlar, personel mevzuatına göre ücretsiz izin sürelerini borçlanabilirler. Ayrıca, doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık yapmak için yurt içi veya yurt dışında geçirilen öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılabilir.
Diğer borçlanma imkanları
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. Maddesi’ne göre sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. İşte bazı borçlanma imkanları:
- Sigortadan sonraki doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri
- Sigortasız avukatlık stajı
- Tutuklanma veya gözaltında geçen süreler
- Grev ve lokavt dönemleri
- Hekimlerin fahri asistanlık süreleri
- Seçim kanunlarına göre görevlerinden istifa edenlerin açıkta geçirdikleri süreler
- Part-time çalışma, ücretli öğretmenlik gibi kısa süreli çalışmalar
- Yurt dışında öğrenim görenlerin veya çalışanların süreleri