EYT

Erdoğan EYT konusunda neden tavır değişirdi?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) seçime bir yıldan az bir süre kala tekrar gündeme geldi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaya başladıklarını ve bunun önümüzdeki yılın başına kadar tamamlanacağını açıkladı.

Anadolu Ajansı ve TRT‘ye göre bu konuda atılabilecek adımlardan bazıları şöyle: 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların mevcut emeklilik yaşlarının kademeli olarak düşürülmesi,

Emekli maaşlarında kesinti kabul edenlerin emeklilik tarihinin öne çekilmesi,

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Erkeklerde 9 bin, kadınlarda 7 bin 200 gün prim yatıranlara emeklilik hakkı verilmesi.

“Seçim malzemesi olmaktan yorulduk

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

BBC Türkçe‘ye konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, bu konunun siyasetçilerin gündemine bir kere daha yalnızca seçim yaklaşırken girdiğini hatırlattı ve “Seçim malzemesi olmaktan yorulduk” dedi.

Yine de bu sefer bu yönde bir çalışma olduğuna dair resmi bir açıklama duymanın “tünelin ucunda ışık” anlamına gelmesinden mutlu olduklarını söyleyen Boran, “Bizi seçim malzemesi haline getirmeyip inandırıcı olmak istiyorlarsa bunu bir kanunla bir günde bile çözebilirler” diye konuştu. Boran iktidar tarafından muhatap alınmamaktan da şikayetçi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Her gün Çalışma Bakanlığı’nı arayıp randevu talep ettiklerini, Cumhurbaşkanlığı ile görüşmek için başvurular yaptıklarını söyleyen Boran, bugüne kadar hiçbir geri dönüş olmadığını, bu yüzden Çalışma Bakanlığı bünyesinde kurulacak ekibin nasıl bir çalışma yürüteceğini bilmediklerini söylüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, BBC Türkçe’nin bu konudaki sorularına “Şu an çalışmamız devam ettiği için bir cevap vermiyoruz” cevabını verdi.

Boran, bu konuda muhalefet partileriyle yıllardır görüşme halinde olduklarını ve sorunlarının çözümüne destek verdiklerini, AK Parti ile ise yalnızca il başkanlıkları seviyesinde görüşebildiklerini söyledi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“PARTİMİZİN ÇALIŞMASI YOK, BAKANLIĞI BEKLEYECEĞİZ”

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, partisinin bu konuda herhangi bir çalışması olmadığını, bu konuda Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek çalışmaya bakacaklarını söyledi. Ellerinde teknik veriler olmadığını belirten Elitaş, “Bu teknik bir mesele. Çalışmalarını yapsınlar, bakacağız” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

MHP’NİN TUTUMU

EYT konusunda kilit konumdaki parti ise MHP. Son genel seçimde bunu seçim beyannamesine koyan MHP’nin muhalefete destek vermesi durumunda TBMM’den bu konuda bir yasa geçebilir. Buna benzer bir durum seçimin hemen ardından yaşanmış, İYİ Parti’nin hazırladığı EYT hakkındaki araştırma önergesinin görüşülmesine CHP ve HDP ile destek vermiş ve bu TBMM’de kabul edilmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’nın yerel seçimde sürmeyeceğine dair açıklamalar yaptığı dönemde yaşanan bu gelişmenin ardından milletvekillerini taslağı desteklemeye yönlendiren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bahçeli tarafından görevden alındı. Bu gelişmenin ardından araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Konuyla ilgili bir açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da MHP’nin emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmede kararlı olduğunu ancak bunun için iktidarla uzlaşma ve mutabakat aradıklarını söylemişti. Son dönemde MHP ile bu konuyu görüşüp görüşmediklerini sorduğumuz Boran, MHP’den “Sözümüzün arkasındayız” yanıtı aldıklarını aktardı:

“Federasyona bağlı dernek başkanım makamında bir MHP Genel Başkan Yardımcısı ile görüştü. ‘Niye çözmüyorsunuz?’ dedik, aldığımız cevap ‘Siz bizi iktidar yapacaksınız ki, biz sizin hakkınızı verelim’ oldu. Bu saatten sonra hiç inandırıcı gelmiyor. “MHP’nin bu sorunu çözeceğiz dediği süreç böyle olmamalıydı. Samimilerse Cumhur İttifakı olarak bugün yapmalılar.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ERDOĞAN NEDEN TAVIR DEĞİŞTİRDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce EYT’lerin taleplerine net bir şekilde karşı çıkıyordu. Erdoğan 2019 yerel seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmada, “seçimleri kaybetmelerine yol açsa bile” EYT yasası çıkmayacağını söylemişti: “Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. “Tutturmuşlar erken yaşta emeklilik, İskandinav ülkeleri bu sistem yüzünden battı. “Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın tutum değişikliğinin altında, “kritik önemde” gördüğü 2023 seçimleri sürecine girilmesi yatıyor. Girdiği her seçimden partisini birinci olarak çıkaran ve anayasa değişiklikleri, cumhurbaşkanlığı seçimi dahil hemen her seçimi kazanan Erdoğan, ilk kez son derece ağır ekonomik koşullarda seçimlere gidiyor.

AK Parti kulislerinde, EYT’lerin örgütlenerek büyük bir kamuoyu oluşturduğuna dikkat çekilerek, muhalefet partilerini de bu konuda baskı unsuru olarak kullanmalarının da tutum değişikliğinde etkili olduğu konuşuluyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

GEÇ Mİ KALINDI?

AK Parti içinde, EYT konusunda adım atmakta geç kalındığını ve bunun partiye getirisi olmayacağını savunanlar da var. EYT’lerin muhalefete yaklaştığını ve onlar aracılığıyla sesini duyurduğuna dikkat çeken bazı parti kurmayları, “Bu aşamadan sonra biz düzenleme yapsak da muhalefetin baskısıyla yapılmış algısı oluşacak. Ancak, artık yola çıkıldı ve bu konuda geri adım atılamaz” görüşünü dile getiriyorlar. EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmiş açıklamaları hakkında ise şunları söylüyor:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Cumhurbaşkanımız bütçeye yük olacağımızı, erken emeklilik istediğimizi, ‘çift dikiş’ yapacağımızı söyledi, bunları unutmuş değiliz. Emeklilik hakkımız için çaba veriyoruz fakat aylık bağlanma oranları da çok önemli bir konu. Bugün asgari ücret 5 bin 500 lirayken 3 bin 500 lira verdiğiniz emeklilerden geçinmesini nasıl bekliyorsunuz? İktidar bizi sürüncemede bırakacaksa biz de seçimlerde vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. 23 yıldır bu mağduriyeti yaşıyoruz ve 20 yıldır şu anki iktidar tarafından yönetiliyoruz. Sosyal güvenlik yasalarından, reformların her biri işçi ve emekçiden götürdü. Çözüm için herhangi bir ara formül kabul etmiyoruz, 1999 öncesi sigortası başlatılmış ve o dönemki kurallara göre şartlarını yerine getirmiş herkesin emekli olma hakkını savunuyoruz.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version