Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

EPT, prim, yaş, SGK farkı olmayacak! O kişilerin başlangıcı 2000-2005’ten 5 yıl geriye çekilecek! Prim günü eksik olan EPT’lilere erken emeklilik müjdesi geldi! 4A-4B sigorta kolu…

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EPT, prim, yaş, SGK farkı olmayacak! O kişilerin başlangıcı 2000-2005’ten 5 yıl geriye çekilecek! Prim günü eksik olan EPT’lilere erken emeklilik müjdesi geldi! 4A-4B sigorta kolu…

Emeklilik süresini kısaltmak isteyen vatandaşlar için sevindirici bir haber var. Cinsiyet, prim miktarı, yaş ve SGK farkı olmaksızın, belirli şartları taşıyanlar erken emeklilik imkanından yararlanabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuranlar, erken emeklilik için gereken şartları sağladıklarında, 5 ila 10 yıl erken emekli olabilecekler. Peki, bu düzenlemeden kimler yararlanabilir ve prim günü eksik olanlar nasıl erken emekli olabilir? İşte detaylar…

Ülkemizde ağır işlerde çalışan işçiler, uzun süreler boyunca zorlu çalışma koşullarına maruz kalmaktadır. Bu nedenle, emeklilikte erken yaşa gitme ve yıpranma hakkı gibi imkanlar sunulmaktadır. Ağır işlerde çalışanların bedensel ve zihinsel yıpranmalarını göz önünde bulundurarak, daha erken bir yaşta emekli olmalarına imkan sağlanmaktadır. Bu kapsamda, ağır işlerde çalışanlara her yıl için ek günler eklenmektedir. Yıpranma hakkı, meslekler arasında değişkenlik göstererek 60 ila 180 gün arasında değişen ek günlerle belirlenmektedir.

Ancak erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için belirli bir prim günü sayısını tamamlamak da gerekmektedir. Maden işçileri için bu süre 1800 gün, diğer iş kollarında çalışanlar için ise 3600 gün fiili hizmet süresine denk gelmektedir. Prim günü eksik olan işçiler, erken emeklilik hakkından yararlanma şartını sağlamamaktadır.

Son olarak, bu düzenleme kapsamında emekli olmak isteyen vatandaşlar, gereken şartları yerine getirerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmalıdır. İlgili merciler, başvuruları inceleyerek hak sahiplerine erken emeklilik imkanı sunacaktır.

Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunulmaktadır. Emeklilik için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim ödeme şartı yeterlidir. İşçilerin yanı sıra esnaf da çalışırken bir rahatsızlık yaşadığında erken emekli olma imkanına sahiptir. Sağlık raporu ile yaş beklemeden maaş bağlanabilmektedir.

Malulen emeklilik için en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu gösteren bir sağlık kurulu raporudur. Bağ-Kur sigortalıları, maluliyet tespiti talebinde bulunarak kendileri için sağlık raporu almalıdır.

Bağ-Kur sigortalıları için malulen emeklilikte yaş şartı aranmamaktadır. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplamda 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Sürekli bakıma muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresi aranmamakta ve 1800 gün prim yeterli olmaktadır. Bağ-Kur sigortalılarının malulen emeklilik başvurusunda bulunabilmesi için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi de dahil olmak üzere herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam