Türkiye
Emsal Karar Verildi: Mazeretsiz 10 Gün İşe Gitmeyen Memura Ceza
Bir devlet hastanesinde sekreter olarak çalışan genç kadın, mazeret bildirmeden 10 gün mesaiye gitmeyince görevden alındı. Yaşanan bu olay, mahkemelere taşındı ve uzun yıllar süren hukuki mücadele sonunda Danıştay emsal nitelikte bir karara imza attı.
İlçe devlet hastanesinde tıbbi sekreter olarak görev yapan genç kadın, 10 gün boyunca mazeret bildirmeden işe gitmediği gerekçesiyle memuriyetten çekildi. Psikolojik rahatsızlık yaşadığını belirten genç memur, 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi uyarınca, kesintisiz ve mazeretsiz olarak 10 gün boyunca göreve gelmeme durumu, memurun görevden çekilmiş sayılmasına neden oluyordu. Ancak genç kadın, psikolojik rahatsızlığının işe gitmesine engel olduğunu belirtiyordu.
Davalı Sağlık Bakanlığı ise davacının psikolojik rahatsızlığının işe gelmesine engel teşkil etmediğini iddia ederek davanın reddini talep etti. Mahkeme, davayı reddetti ve kadın memur dosyayı Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.
Bölge İdare Mahkemesi de itirazı reddetti. Ardından genç kadın, kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 12. Dairesi ise emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, bir devlet memurunun görevden çekilmiş sayılabilmesi için izin almadan veya kurumca kabul edilen bir mazeret olmaksızın 10 gün kesintisiz olarak göreve gelmemesi gerektiği hatırlatıldı.
Danıştay, psikolojik rahatsızlığın işe gitmeme mazereti olmadığı gerekçesiyle genç kadının görevden çekilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti. Bu karar, benzer durumdaki diğer davalar için emsal nitelikte oldu.