Türkiye

Emine Erdoğan: Koruyucu Aile Sistemi’nin tüm dünyada yaygınlaşması elzemdir

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 30 Haziran Koruyucu Aile Günü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonunda Koruyucu Aile Günü programı düzenledi. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, vali eşleri, koruyucu aileler ve davetliler katıldı. Programda ilk olarak koruyucu ailenin yanında büyüyen bir genç hazırladığı mektubu okudu. Koruyucu ailelerden olan Yasemin Dertli ve Durdu Dertli çifti de günün anlamını taşıyan bir metni okudu. Ailem-Candan Yakın Kalplerin kısa tanıtım filminin gösterisinin yapıldığı programda, Çocuk Evinde yetişen Merve Başoğlu ve kardeşi Muhammed Başoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosundan oluşan bir grup da müzik dinletisi sundu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

VALİ EŞLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Burada konuşan Emine Erdoğan, koruyucu ailelerle gerçekleştirdikleri buluşmaların kendisi için her zaman bambaşka bir anlam ve heyecan taşıdığını belirterek, “Çünkü sizlerin örnekliğinde, sevginin, iyiliğin ve merhametin ulaştığı en yüksek zirvelere tanıklık ediyoruz. Sizler, insanın vicdan incisini nasıl parlatabileceğini bizlere gösteriyorsunuz. Sizleri bu güzel yavrularımızın yoluna çıkaran Rabb’imize hamdolsun” dedi.

Bugün Koruyucu Aile Gününü kutlamak üzere bir araya geldiklerini söyleyen Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaşa ve bakanlık çalışanlarına şükranlarını sundu.

Emine Erdoğan, Gönül Elçileri olarak 81 ilin vali eşlerine ayrıca teşekkür etti. Vali eşlerinin koruyucu ailelik konusunda toplumsal farkındalığın artması için çok emek verdiklerini, adeta hayırlarda yarıştıklarının altını çizen Erdoğan, bu yıl koruyucu aile çalışmalarında örnek başarı sergileyen Isparta, Kahramanmaraş ve Hatayın vali eşlerini de gönülden kutladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

DÜNYANIN EN GÜZEL KÖŞKÜ, AİLE OCAĞIDIR

Emine Erdoğan, çocukluğun, insanın anavatanı, yetişkinliğin ise gurbeti olduğunu işaret ederek, “İster iyi geçmiş olsun, ister buruk, insan iç yolculuklarında hep çocukluğuna döner. Bizi hayata karşı dirençli kılan, hatırladığımızda güç bulduğumuz çocukluğumuzdur. Kalbimizi sızlatansa, belki doyasıya yaşanmamış, belki küskün geçmiş bir çocukluktur. Eğer bir çocuğa mutlu bir çocukluk sunabiliyorsak, aslında bir hazine sandığı dolduruyoruz demektir. Çünkü dünyanın en güzel köşkü, aile ocağıdır. En güzel şarkısı, ninnilerdir. En leziz tadı, ailece oturulan sofralardır. En büyük mutluluğu, başını, annenin, babanın dizine yaslamaktır. Dünyada bundan daha büyük bir zenginlik yoktur. Fakat şu da bir gerçek ki dünya bir imtihan yurdudur. Hiç istemesek de hayatın zorlukları karşısında bazen aileler dağılabilir. Tam da bu noktada bizlerin sorumlulukları başlıyor. Çok şükür ki biz, insanın insana emanet olduğu inancını yüreğine nakşetmiş bir milletiz. Bu anlayış hem gündelik hayatımıza nüfuz etmiş hem de resmi çatıların altında kurumsallaşmıştır. Himaye-i Etfal Cemiyetinden Darüşşafakaya, Darüleytamdan Darülacezeye kadar nice kuruluş, kimseyi darda bırakmamıştır” dedi.

1113 BEKAR KORUYUCU ANNE VE 77 BEKAR KORUYUCU BABA VAR

Emine Erdoğan, yüzlerce yıllık sağlam kökleri olan dayanışma kültürünün, bugün Koruyucu Aile Sistemi aracılığıyla devam ettiğini bildirdi. Korucuyu aile yanındaki çocuk sayısının bugün itibarıyla 10 bin 657ye ulaştığını aktaran Erdoğan, 8 bin 917 hanenin insanlık sanatının ustalıkla icra edildiği kalpten saraylara dönüştüğünü belirtti. Koruyucu ailelerin 7 bin 692si anne-baba çiftlerden oluştuğu gibi 1113 bekar koruyucu annenin ve 77 bekar koruyucu babanın da bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Elbette çocuk denildiğinde aklımıza önce anneler geliyor. Ancak ben burada çocuklarımıza kendilerini bir dağa yaslanmış gibi güvende hissettiren beyefendilere de hususi olarak çok teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Koruyucu ailelerin yanında bulunan 1223 çocuğun özel gereksinimli çocuklar olduğunun altını çizen Erdoğan, bu çocukların yüzde 37sinin ağır engelli grubunda yer aldığını vurguladı.

‘ELİNDEN TUTTUĞUMUZ HER ÇOCUK GÜÇLÜ GELECEĞİN TEMİNATI

Erdoğan, araştırmaların erken çocukluk döneminin tüm hayatın belirleyicisi olduğunu gösterdiğini bildirdi. Bu dönemde kazanılan deneyimlerin, bireyin bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerinde kalıcı etkilerinin olduğunu söyleyen Erdoğan, “Yani yetişkinlik kumaşımız, çocukluk ipliğiyle dokunur. Sevgi, güven, bakım ve eğitim ilmekleri ne kadar sağlam olursa, kumaş da o kadar dayanıklı olur. Dolayısıyla huzur ve güven ikliminde gelişen her çocuk, güçlü bir toplumun yapıtaşıdır. Bildiğiniz gibi çocuklar, dünya nüfusunun üçte birini oluşturuyor. O nedenle, elinden tuttuğumuz her çocuk, güçlü ve müreffeh bir geleceğin teminatı olur. Bugün aileler yalnızca ekonomik ya da geçimsizlik gibi nedenlerle değil, maalesef savaşlarla da dağılıyorlar” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Dünyada 150 milyon civarında yetim çocuk bulunduğunu, 7 Ekim 2023ten bu yana Gazzede 40 bine yakın çocuğun yetim kaldığını vurgulayan Erdoğan, “Şunu hiç unutmamalıyız ki dünyanın bütün çocukları, insanlık ailesinin öz evlatlarıdır. O nedenle Koruyucu Aile Sisteminin sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaygınlaşması elzemdir. Gönül elçileri, geçen sene UNICEF tarafından örnek proje gösterildi ve biz de bu başarımızı New Yorkta UNICEF Genel Merkezinde dünyaya anlattık. Gerek milletimizin gerek devletimizin müşfik karakteriyle ne kadar gurur duysak az” diye konuştu.

AİLE YILI İLAN ETTİĞİMİZ BU SENEYİ BİR MİLAT YAPALIM’

Emine Erdoğan, Koruyucu Aile Sisteminin vatandaş ve devlet arasındaki en güzel iş birliklerinden biri olduğunu söyleyerek, “Tüm vatandaşlarımız bilsinler ki çocuklarımız koruyucu aile yanına yerleştikten sonra da devletimiz elini onların üzerinden çekmiyor, eğitim masraflarından bakım masraflarına kadar çeşitli maddi destekler veriyor. Sosyal hizmet uzmanlarımız, karşılaşılabilecek her güçlükte ailelerimizin yanında yer alıyor. O nedenle koruyucu ailelerimizden, bu konudaki farkındalığın artması için destek olmalarını rica ediyorum” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Koruyucu ailelerden bu konudaki farkındalığın artması için destek olmalarını rica eden Erdoğan, onların tecrübelerini çevreleriyle paylaşmanın çok önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, “Gelin, bilhassa Aile Yılı ilan ettiğimiz bu seneyi, her çocuğun bir aile yanında yeni bir başlangıç yapacağı bir milat yapalım. Çocuklar kalplerinde derdi, kederi değil, neşeyi, sevinci taşısın. Evlerimiz, Sevgili Peygamberimizin en hayırlı ev diye övdüğü evlerden biri olsun, inşallah” diye konuştu.

‘ONLARI, KARİYER HEDEFLERİNE ULAŞMALARINDA DESTEKLİYORUZ’

Erdoğan, bugün devletin himayesinde yetişmiş, bürokrasiden özel sektöre, sanattan spora, birçok alanda Türkiyeye önemli hizmetleri olan insanların olduğunu, her biriyle gurur duyduklarını söyledi. Henüz koruyucu aile yanına yerleştirilmemiş çocukların, devletin bir ev sıcaklığını sunan çocuk evlerinde büyüdüklerini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Onları mentörlük sistemiyle, yeteneklerini geliştirmeleri ve kariyer hedeflerine ulaşmalarında destekliyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse, yüzlerce yavrumuz, el sanatları, müzik, bale, yazarlık, robotik kodlama, fotoğrafçılık ve zeka oyunları gibi faaliyetlerle uğraşıyorlar. 2024 yılında, 421 gencimiz üniversiteyi kazanarak yüksek öğrenim hayatlarına başladılar. Devlet korumasında yetişen çocuklarımıza istihdam hakkının tanınmasından bu yana toplam 64 bin 238 atama yapıldı. Devletimizin verdiği hizmetleri burada tek tek saymaya zamanımız yetmez. Ancak şunu söyleyebilirim ki, bu gayretin temelinde çocukların yüzündeki tek bir tebessümün bile dünyalara bedel olduğu inancımız yatmaktadır.”

KORUYUCU AİLELİK KÜLTÜRÜNÜ GÜÇLENDİRİYORUZ

Bakan Göktaş ise, 2002 yılında başlatılan Gönül Elçileri Projesiyle, son 2 yılda 1470 çocuğu daha koruyucu aile şefkatiyle buluşturduklarını belirterek, “10 bin 657 çocuğumuz, 8 bin 917 koruyucu aile ile birlikte sevgi ile büyüdükleri bir aile ortamına kavuştu. Diğer yandan yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarıyla toplumun tüm kesimlerini bu gönül hareketinin bir parçası olmaya davet ediyor, koruyucu ailelik kültürünü güçlendiriyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bakan Göktaş, 511 personelin koruyucu aile eğitimi, 83 personelin ise eğitici eğitimi almalarını sağladıklarını belirterek “Diğer yandan son bir yılda 3 bin 20 koruyucu ailemizin eğitimlerini tamamlamasını sağladık. Bu modeli özellikle 0-6 yaş grubu çocuk kuruluşlarının yoğun olduğu illerde yaygınlaştırıyoruz. Bu kapsamda 13 pilot ilimizde tüm çalışmalarını bitirdiğimiz Geçici Koruyucu Ailelik Modeli ile koruyucu ailelik sistemimizi daha kapsayıcı hale getirdik. Bu uygulamanın umut veren ilk adımını, bugün aramızda bulunan Asuman ve Serdar Akman çiftiyle attık. Kurban Bayramı arifesinde, henüz 16 günlük minik Asel bebeğimizi mutlulukla kucaklarına alarak Türkiye’nin ilk geçici koruyucu ailesi oldular. Geçtiğimiz hafta, İzmir’de 6 bebeğimizi daha koruyucu ailelerimize teslim ettik. Bu iyilik yolculuğunu büyütmeye, daha fazla çocuğumuzu koruyucu ailelerle buluşturmaya kararlılıkla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Emine Erdoğan, Bakan Göktaş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikayanın eşi Hatice Nur Yerlikaya ile koruyucu ailelik çalışmalarında öne çıkan Isparta, Hatay ve Kahramanmaraşta gönül elçileri olan vali eşlerine plaket takdim edildi. Programda günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi. Program, Ailem-Candan Yakın Kalpler belgeselinin ilk bölümünün izlenmesinin ardından sona erdi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version